Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hríby už rastú: Ako ich spracovať, aby vydržali čo najdlhšie?

Hríby už rastú: Ako ich spracovať, aby vydržali čo najdlhšie?

Zdroj: anc, shutterstock, profimedia

Reklama

Priniesli ste si cez víkend z lesa plný košík húb? Žiadne prekvapenie. Podľa odborníčky sa v týchto dňoch darí hubárom hlavne na severnom Slovensku.

Lenže, huby nemožno jesť každý deň... Ako ich skladovať a spracovať, aby vám vydržali aj na zimu? Poradíme vám najlepšie spôsoby, pri ktorých nestratia nič zo svojej jedinečnej chuti.

Skladované v chladničke

  • Huby rozkrojte, aby ste odhalili prípadné červy. Vložte ich do plastového cedníka, aby mohli dýchať. Vydržia vám tak 2 až 3 dni. Ale pozor! Nikdy ich predtým neumývajte!

Vo vlastnej šťave

  • Huby pokrájajte a poduste 15 minút vo vlastnej šťave, kým sa voda celkom nevyparí. Potom ich naukladajte do pohárov. Na dochutenie môžete použiť soľ, čierne korenie aj rascu, podľa toho, čo máte radi. Nechajte ich vychladnúť, dajte do zaváracích pohárov a sterilizujte hodinu pri teplote 100 °C.

Mrazené

  • Dajte do veľkého hrnca variť vodu. Keď začne vrieť, vhoďte do nej nakrájané huby a nechajte 3 až 5 minút povariť. Potom ich cez cedník zlejte a nechajte dobre vychladnúť. Dajte ich do vrecúšok a zamrazte.

V kyslom náleve

  • Mladé a malé huby s pevnými klobúkmi sa výborne hodia na zaváranie do kyslého nálevu. Pred sterilizáciou pridajte pre pikantnú chuť kúsky cibule alebo papriky. Na nálev na 1 kg húb použite 0,2 l octu, 0,4 l vody, 2 kocky cukru a lyžičku soli.

V oleji

  • Malé huby nechajte celé, väčšie prekrojte. Na dno pohára dajte kôpor alebo iné bylinky, naskladajte huby, pridajte trochu soli, korenie a zalejte rastlinným olejom (olivový, repkový). Zatvorte viečkom a nechajte 4 týždne v chladničke marinovať. Skvelé sú napríklad k hriankam.

V soli

  • Tvrdé a čerstvé huby pokrájajte rovnomerne na tenké plátky a nechajte ich rozložené na slnku, aby trochu zvädli. Soľ na konzervovanie trochu presušte. Huby potom opatrne premiešajte so soľou, aby sa nerozdrvili a navrstvite ich do pohárov. Nakoniec na vrch nasypte ešte malú vrstvu soli a zaváraninový pohár zavrite viečkom. Na 1 kg dávajte 150 g soli.

Sušené

  • Na sušenie sa hodia hríby, rýdziky i bedle. Naopak, nie je vhodné sušiť masliaky alebo šampiňóny.
  • V dobre vetranej miestnosti huby pokrájané na plátky sušte približne 2 - 3 dni, napríklad na papieri na pečenie alebo na záclone napnutej na sušiaku na bielizeň. Nikdy nepoužívajte noviny alebo obrúsky, na savý podklad sa nalepia!
  • Sušiť ich môžete aj v rúre pri 60 °C a otvorených dvierkach. Keď sa plátok huby rozlomí v ruke, môže ísť do pohára.
  • Ak budú huby dos­tatočne vysušené, pri správnom skladovaní vydržia aj niekoľko rokov.

Máte udiareň?

Skúste do nej vložiť huby povarené v slanej vode, ktoré si predtým naukladáte na sito. Takto zaúdené chutia skvele napríklad v šalátoch alebo ako príloha.

Korenie

Vyrobte si vlastné korenie! Usušené huby v otvorenej rúre presušte, potom nameľte alebo rozdrvte. Čím jemnejšie, tým lepšie.

Tipy

  • Do pohárov pridajte trochu čierneho korenia a bobkový list. Vďaka tomu budú dobre chránené pred vlhkosťou a udržia si svoju nezameniteľnú arómu.
  • Pred použitím huby nerozmrazujte, ale zmrazené ich rovno dajte do vriacej vody - či už do polievky, do omáčky alebo na cibuľku. Nepoužité huby potom už znovu nezmrazujte.
  • Ak chcete, aby ostali huby biele, trochu ich posypte kyselinou citrónovou a soľou a nechajte asi 30 minút pôsobiť. Až potom ich poduste a sterilizujte.
  • Rýdziky a kuriatka majú osobitnú chuť a netreba k nim pridávať korenie. Hríby a ďalšie druhy húb však získajú lepšiu chuť, ak k nim pridáte niekoľko zrniečok čierneho a nového korenia a bobkový list.

Rastú hlavne na severe

Podľa mykologičky Ivony Kautmanovej sú v týchto dňoch dobré podmienky pre hubárov. „Huby hojne rastú, ale hlavne v severných oblastiach Slovenska. Napríklad na Orave, na Kysuciach a v Liptove. Rastú aj na západe na Záhorí, ale určite nie na všetkých miestach,“ opísala aktuálnu situáciu odborníčka. Ak sa vám ešte tento rok nepodaril veľký úlovok, máte šancu ešte niekoľko mesiacov. „Sezóna húb trvá približne do polovice októbra, keď prídu prvé mrazy,“ dodala Kautmanová. Takže, hor sa do lesa!

Jednoduché a rýchle receptyDubákové hrianky

Potrebujete: toastový chlieb, 100 g dubákov, 50 g syra, maslo, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, žeruchu

Postup: Hriankový chlieb opečte na panvici alebo v hriankovači dochrumkava. Očistené huby pokrájajte na plátky a opečte ich na oleji, posoľte a okoreňte. Na hrianky dajte nastrúhaný syr, pridajte dubáky a ako ozdobu pridajte žeruchu.

Fajnové bedle v cestíčku

Potrebujete: bedle, olej, soľ, polohrubú múku, vajce, mlieko, petržlenovú vňať, tvrdý syr

Postup: Vymiešajte si cestíčko z múky, vajca, mlieka a zo soli a z nasekanej petržlenovej vňate. Nakoniec pridajte nastrúhaný syr. Veľké osolené klobúčiky bedlí obaľte a na horúcom oleji ich z oboch strán opražte.

5 rád pri príprave jedál1. Pred kuchynskou úpravou huby očistite a utrite navlhčenou handričkou - keď ich umývate priamo pod vodou, môžu príliš nasiaknuť vodu a stratili by vôňu aj chuť.

2. Ak to v recepte nebude uvedené inak, huby nakrájajte na čo najmenšie kúsky - po tepelnej úprave tak budú stráviteľnejšie.

3. Huby môžete pripraviťstráviteľnejšie aj tak, že ich počas tepelnej úpravy jemne pokvapkáte citrónovou šťavou.

4. Pred vyprážaním môžete klobúčiky húb asi na 10 minút namočiť do mlieka - nenasiaknu tukom.

5.Pestované môžete používať aj v surovom stave, napríklad šampiňóny do šalátov.

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac