Reklama

Nadopujte sa prírodnými vitamínmi: Ako zdraviu pomáhajú jesenné plody?

Recept na domáci šípkový sirup

Pripravte si kilo šípok, 2 litre vody a 1,5 kila cukru. Šípky umyte a popučte. Zalejte ich vodou, za stáleho miešania priveďte do varu a 10 minút povarte. Ešte zahorúca zmes preceďte cez husté a sterilné plátno. Šťavu, ktorú takto získate, doplňte cukrom, miešajte a mierne zahrievajte pri teplote 80 – 90˚C až do rozpustenia. Zmes nalejte do sterilných sklenených fliaš a dobre uzavrite. Skladujte na chladnom mieste.

Šípky

Vysoký, pichľavý ker, ktorý nás poteší dvakrát. Najprv kvitne jemnými voňavými kvetmi a pri prvých mrazoch zase vydá zdravé plody. Ruža šípová je jednou z našich najcennejších bylín, ktoré exportujeme aj do zahraničia.

Obsiahnuté živiny

  • vitamíny C, A, B1, B2, P, K, kyselina nikotínová, pektíny, triesloviny, silice, minerálne látky draslík a vápnik, flavonoidy a karotenoidy

Účinky na zdravie

  • Znižujú únavu
  • Posilňujú imunitu
  • Čistia obličky a močové cesty
  • Pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme ochraňujú pred zápalmi a poškodením zraku
  • Spomaľujú starnutie
  • Sú podporným prostriedkom pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami
  • Pôsobia aj protirakovinovo

Spôsob použitia

  • Šípky majú široké využitie. Konzumujú sa ako čaj, kompót, sirup, či aj likér a víno. Fantastické sú ako omáčka k mäsu

Strana

2/3

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace
Reklama