Ochladia a spríjemnia vám letný deň: Ako si vyrobiť domáci nanuk? Jednoduché recepty
2. 8. 2023, 16:00

Zdroj: istock
Nanuky patria k letu. Najviac sa na ne tešia deti, ale láska k nanukom nepozná vekové hranice. Ak nanuk skrátka milujete, môžete si ho vyrobiť aj doma. Získate tak dvojnásobné potešenie – radosť z mrazenej pochúťky aj z vlastnej šikovnosti.
Navyše môžete takto ovplyvniť, koľko kalórií bude mať osviežujúca sladkosť – množstvo cukru, ktoré do nej dáte, budete mať totiž pod kontrolou. Samozrejme, najzdravšie a najmenej kalorické nanuky sú tie ovocné.
Nanuk všetci dobre poznáme, nie je to nič iné ako zmrznutá ochutená voda na drevenej paličke. Vyrába sa zmrazením farebnej, ochutenej tekutiny – napríklad ovocnej šťavy – okolo drevenej paličky.
Prvá zmienka o nanuku pochádza z roku 1905, keď si 11-ročný Frank Epperson zo San Francisca odložil na terasu pohár, v ktorom mal prášok sódy zmiešaný s vodou a drevenú paličku, a ten mu cez noc zamrzol. Keď si chcel potom vychutnať svoj schladený nápoj, zistil, že sóda vo vnútri pohára zamrzla.
Pomenovanie „nanuk“ je prevzaté z češtiny a odvodené z českého názvu slávneho nemého dokumentárneho filmu Nanuk, človek primitívny, ktorý natočil americký režisér Robert J. Flaherty v roku 1922. Výraz „nanuk“ či „nanuq“ znamená v inuitčine „biely medveď“ a označuje mytologického „pána medveďov“, ktorý rozhoduje o tom, či bude mať lovec pri love bieleho medveďa šťastie.
Strana
1/3