Reklama

Patríte ku kávičkárom? Veľký test zrnkovej kávy: Pozrite sa, ktoré značky obstáli najlepšie!

Patríte ku kávičkárom? Veľký test zrnkovej kávy: Pozrite sa, ktoré značky obstáli najlepšie!

Zdroj: istock

Reklama

Patríte k pravým kávičkárom? Podľa údajov obchodníkov síce domácnosti stále najčastejšie míňajú za instantnú kávu, ale nakupujú ju menej. Vzostup naopak zažíva káva zrnková. Odborníci z českého magazínu dTest sa pozreli na značky, ktoré sa dajú bežne kúpiť v našich obchodoch a vzorky na ochutnávku pripravovali v rôznych kávovaroch.

Špecialistov z magazínu dTest samozrejme v prvom rade zaujímala lahodnosť nápoja. Tentokrát ho pripravovali dvoma spôsobmi – v pákových kávovaroch a aj v tých plnoautomatických. “Vďaka tomu sa potvrdilo, že na chuť niektorých káv má vplyv aj typ kávovaru,“ skonštatovala šéfredaktorka magazínu dTest Hana Hoffmannová.

Hodnotitelia sledovali niekoľko aspektov nápoja: celkový dojem, farba, konzistencia a trvanlivosť peny, intenzita a komplexnosť arómy. Spolu s tým sa posudzoval rad chuťových atribútov. Okrem základného pocitu hutnosti nápoja v ústach, takzvaného tela, sa bodovala aj kyslosť, horkosť, a intenzita doznievajúcej chuti.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 2:13
Remaining Time 2:13
Loaded: 13.50%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    5 kofeínových receptov na letné osvieženie: Príprava ľadovej kávy môže trvať aj 12 hodín

    Pre zaujímavosť

    Miera rozpustenia kofeínu do nápoja však závisí od doby kontaktu kávy s vodou. Maximálne vyťaženie môžeme očakávať pri tureckej alebo prekvapkávanej káve, v prípade espressa budú hodnoty nižšie. Espresso pripravované z 10 g kávy počas 30 sekúnd obsahuje okolo 30 mg kofeínu. Do prekvapkávanej kávy extrahovanej 240 sekúnd z 12 až 15g porcie by malo prejsť 160 mg kofeínu. Výpočtom z týchto dát môžeme odhadnúť, že po pol minúte extrakcie do nápoja prechádza asi 30% z celkového množstva kofeínu.

    Autor: jm, Nový Čas

    Súvisiace