Potešte svoje žalúdky alebo ohúrte návštevu: Vyskúšajte 6 najchutnejších receptov z cukety!
27. 7. 2024, 9:00

Zdroj: shutterstock
Lahodná a zdravá! K najznámejším letným tekviciam patria cukety. Ich rozšíreniu pomohla súhra faktorov, ktoré z nich robia takmer ideálnu zeleninu - jednoduché pestovanie, kríčkovitý rast, odolnosť proti chorobám a v neposlednom rade široké uplatnenie v kuchyni.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Zmestia sa aj na menšiu záhradku, keďže sa neplazia ako klasické tekvice. Pre spotrebu bežnej rodiny pritom bohato stačí 3 až 5 rastlín.
Aj keď je cuketa väčšinou bezpečná na konzumáciu, je dôležité dávať pozor na jej chuť - ak sa stretávate s extrémne horkou cuketou, vyhnite sa jej konzumácii, aby ste predišli riziku otravy. Najchutnejšie sú mladé plody do veľkosti 20 cm, ktoré sú krehké a šťavnaté. Aké najchutnejšie pokrmy môžete z tejto zeleniny pripraviť?
Polievka
Cuketová polievka na kyslo
Budete potrebovať:
- 1 cuketu
- 1 cibuľu
- 1 kyslú smotanu
- vodu
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Takto vyzerá čarovanie s jedlom: Nebudete veriť vlastným očiam, čo urobil kuchár s ohňom!

Postup:
Cuketu nastrúhajte, alebo nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu očistite a nakrájajte na kocky. Dajte ju do hrnca s olivovým olejom a orestujte. Potom k nej pridajte cuketu. Osoľte, okoreňte a zalejte horúcou vodou. Varte, kým cuketa zmäkne. Potom rozmiešajte kyslú smotanu s vodou a pridajte ju do polievky. Pomiešajte a odstavte. Polievku rozmixujte ponorným mixérom a môžete podávať.
Strana
1/6
Pokračovanie na ďalšej strane