Reklama

Potraviny robia moderátorovi Zápalovi problémy: Ako rozoznať alergiu od intolerancie?

Potraviny robia moderátorovi Zápalovi problémy: Ako rozoznať alergiu od intolerancie?

Zdroj: TV Markíza

Reklama

Bolesti brucha. Nepríjemné vyrážky, hnačky či zápcha. Aj to môžu byť príznaky intolerancie na potraviny.

Nedávno tento zdravotný problém priznal aj známy moderátor Jaroslav Zápala. Môže sa prejaviť až po niekoľkých dňoch od konzumácie. Ako sa prejavuje, ako s ňou bojovať a aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou?

Hoci neznášanlivosť tela na niektoré potraviny nie je nebezpečná, dokáže znepríjemniť život. „Ľudia, ktorí ňou trpia, sú často obmedzovaní bolesťou, kŕčmi alebo hnačkami,“ povedal Tomáš Večera z BioCare. Tento neduh postihuje takmer polovicu obyvateľstva. Potravinová neznášanlivosť je nezvyčajná reakcia ľudského tela na niektoré zložky stravy. Jej prejavy bývajú rôzne. Prejavujú sa zväčša až po niekoľkých hodinách alebo dňoch po jedle.

Problém odhalia testy

z krvi

- odber krvi ráno nalačno

- vylúčenie celiakie, histamínovej a potravinovej alergie a intolerancie

z dychu

- ráno nalačno sa odmeria množstvo vodíka vo vydychovanom vzduchu

- potom treba vypiť roztok mliečneho cukru a zasa sa opakuje meranie

Vyšetrenie prepláca štát. Stačí, ak pri podozrení predložíte odporučenie od všeobecného lekára.

Autor: Nina Lednická

Súvisiace