Recepty z čokolády, ktorým neodoláte: Tortičky s pusinkami alebo lahodný koláč s orechmi!
16. 3. 2025, 9:00

Zdroj: nmh
Žiaden hriech, žiadne výčitky. Čokoláda je zdravá super potravina, ktorá uvoľňuje hormóny šťastia. A niekedy stačí len pozrieť sa jej smerom...
Čokoládové trotičky s pusinkami
Na 12 kusov budeme potrebovať
Na tortičky:
• 130 g masla
• 120 g práškového trstinového cukru
• 1 lyžičku soli
• 3 žĺtky (60 g)
• 165 g polohrubej múky
• 15 g kypriaceho prášku
• 1 lyžičku kakaa
• 20 g nasekanej čokolády
Na čokoládovú penu:
• 180 g nasekanej tmavej čokolády
• 120 ml smotany na šľahanie
• pol lyžičky vanilkovej pasty
• 160 ml smotany na šľahanie
Na pusinky:
• 3 bielky (75 g)
• 100 g krupicového cukru
• 1 lyžicu roztopenej čokolády
Príprava: 45 minút
Pečenie: 7 - 9 minút/175 °C + 90 minút/120 °C
Postup:
Najprv upečte pusinky: Rúru vyhrejte na 120 °C. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh. Postupne doň pridávajte krupicový cukor a šľahajte, kým sa cukor nerozpustí. Do cukrárskeho vrecka naneste opačnou stranou lyžice pás roztopenej a schladnutej čokolády. Potom vrecko naplňte vyšľahaným snehom a na plech striekajte malé pusinky. Môžete ich aj jemne posypať kakaom. Pečte asi 1 a pol hodiny, aby boli pusinky chrumkavé a samy sa odlepovali od papiera.
Pripravte tortičky: V mise vyšľahajte maslo s cukrom a so soľou. Po jednom vmiešajte žĺtky a potom múku s kypriacim práškom a kakaom. Nakoniec zapracujte roztopenú čokoládu. Hladké krehké cesto zabaľte do fólie a nechajte odležať v chladničke asi hodinu. Odležané cesto vyvaľkajte na hrúbku 1 cm a vykrojte z neho 12 kruhov (8 cm). Kruhy dajte na plech vyložený papierom na pečenie a okolo každého položte formičku, s ktorou ste ich vykrajovali - lepšie tak budú držať tvar. Tortičky pečte 7 - 9 minút pri teplote 170 °C. Ešte horúce tortičky vyberte nožom z formičiek a nechajte vychladnúť.
Urobte čokoládovú penu: Nasekanú čokoládu dajte do ohňovzdornej misy. V hrnčeku zmiešajte smotanu s vanilkovou pastou a priveďte do varu. Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. V druhej mise vyšľahajte šľahačku do polotuha a hneď ju jemne vmiešajte do čokolády. Tortičky naplňte čokoládovou penou a ozdobte pusinkami. Môžete maškrtiť.
Strana
1/2