Reklama

Test kávy bez kofeínu: V ktorej je najviac nežiaducich látok?

Test kávy bez kofeínu: V ktorej je najviac nežiaducich látok?

Zdroj: istock

Reklama

Väčšina z nás si bez kávy nevie predstaviť ráno či ťažký pracovný deň.

Okrem pohody pri vychutnávaní od nej obvykle očakávame aj vzpruhu a doplnenie energie. Tentoraz sa však odborníci z českého magazínu dTest pozreli na tú, ktorej hlavnou výhodou je relax pri pití, pretože je bezkofeínová.

Dôvodov na to, prečo človek pije kávu bez kofeínu, je viacero, väčšinou sú neškodné. O to viac si pri takomto výrobku človek dáva pozor na zloženie. V prvom rade napríklad aj na obsah kofeínu, ten totiž nie je úplne nulový.

„Kávové zrná sa kofeínu zbavujú ešte pred pražením, preto môže bezkofeínová káva mať ktorúkoľvek z foriem, ktoré poznáme pri tej bežnej,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest. Takže aj tú instantnú a práve tie sú v aktuálnom teste. Odborníci magazínu dTest sa pozreli aj na obsah nežiaducich látok.

Nebezpečné látky z praženia

Akrylamid

- vzniká pri vysokej teplote reakciou cukrov s bielkovinami

- nachádza sa v káve, pečive, zemiakových lupienkoch či v hranolčekoch

- ide o látku s karcinogénnymi a mutagénnymi účinkami

Furán

- vzniká ako produkt rozkladu cukrov pri vysokých teplotách

- ide o potenciálny karcinogén

Autor: jm, Nový Čas

Súvisiace