Test konzervovaných paradajok: V ktorých sa nachádzajú nežiaduce látky?
17. 6. 2022, 16:00

Zdroj: istock
Ako rýchlo vykúzliť rozumnú večeru? Napríklad z cestovín a paradajkovej konzervy. Odborníci z českého magazínu dTest sa pozreli pod viečka konzerv krájaných paradajok a hľadali v nich, okrem samotných paradajok, aj nežiaduce látky. Výsledky nepríjemne narušili dlhší rad bezproblémových testov potravín.
Najmenej priaznivé správy priniesli analýzy nežiaducich látok. Laboratórium sa zameralo na alternatívne mykotoxíny a pesticídy, čo sú zdraviu škodlivé látky. Ich množstvo v niektorých výrobkoch nepríjemne prekvapilo. Čo sa týka množstva paradajok vo výrobku, odborníci z magazínu dTest ho zisťovali výpočtom.
Najprv zmerali obsah vybraných látok a z toho potom výpočtom zistili, akému množstvu „teoretických“ paradajok namerané hodnoty zodpovedajú. „Ukázalo sa, že 100 g všetkých výrobkov bolo vyrobených z viac ako 100 g paradajok,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest a dodáva, že okrem obsahu paradajok sledovali aj intenzitu červenej farby, ktorá vypovedá o kvalite použitej suroviny a má súvislosť aj s obsahom prospešného paradajkového farbiva lykopénu.
Autor: jm