Reklama

Trápi vás vysoký krvný tlak? Pomôže vám zelenina, ktorú máme doma všetci!

Trápi vás vysoký krvný tlak? Pomôže vám zelenina, ktorú máme doma všetci!

Zdroj: iStock

Reklama

Trápi vás vysoký krvný tlak? Pomôcť vám môže aj táto zelenina! Nedávna štúdia uverejnená v časopise European Journal of Preventive Cardiology naznačuje, že zaradenie rajčín do každodenného jedálneho lístka by mohlo byť jednoduchým, ale účinným spôsobom prevencie a liečby vysokého krvného tlaku.

Rajčiny sa stali poten­ciálnymi spojencami v boji proti hypertenzii. Sú plné draslíka, ktoréje známy svojimi vlastnosťami znižujúcimi krvný tlak, a preto zohrávajú dôležitú úlohu v mnohých diétach zameraných na zdravé srdce. Rosa Maria Lamuela-Raventos, PharmD, spoluautorka štúdie uverejnenej v časopise European Journal of Preventive Cardiology, zdôrazňuje globálnu dostupnosť a cenovú prístupnosť rajčín. „Sú dôležitou súčasťou niektorých najlepších diét vrátane stredomorskej diéty,“ uvádza pre magazín Health.

Denne stačí len 50 gramov

Na štúdii sa zúčastnilo viac ako 7 000 dospelých Španielov s vysokým rizikom kardiovaskulárnych ochorení, aby sa na nich potvrdila alebo vyvrátila súvislosť medzi konzumáciou rajčín a znížením rizika hypertenzie. Štúdia rozdelená podľa veľkosti porcie ukázala, že u osôb s najvyššou konzumáciou rajčín, čo bolo viac ako 110 gramov denne, sa riziko hypertenzie znížilo o 36 %. Dokonca aj mierna konzumácia rajčín (44 až 82 gramov denne) preukázala účinok na zníženie krvného tlaku, čo predstavuje svetielko nádeje pre rizikové skupiny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ignorujete vysoký krvný tlak či rady lekárov? Úsmev vás prejde

    U účastníkov s už existujúcim vysokým krvným tlakom však došlo k menej výrazným zmenám, čo je pravdepodobne spôsobené faktormi, ako sú vek a dlhodobá hypertenzia. Rajčiny sú chválené nielen pre svoju cenovú dostupnosť a prístupnosť, ale ich bohatý obsah draslíka schvaľuje aj Americká asociácia srdca (AHA). Doktor Gregory Katz, kardiológ z NYU Langone Health, uvádza, že vyšší príjem draslíka sa spája s nižším krvným tlakom, takže rajčiny sú cenným doplnkom stravy pre zdravé srdce.

    Dobrá vyvážená strava

    Okrem draslíka sa môžu rajčiny pochváliť ďalším kardiovaskulárnym superhrdinom: lykopénom. Tento karotenoid má antioxidačné, protizápalové a protidoštičkové účinky, čo ďalej prispieva k potenciálu rajčín ako antihypertenzného prostriedku. Hoci sa táto štúdia zameriava na údaje z pozorovania, zdôraznenie príčinnej súvislosti je náročné. Napriek tomu nie sú uvedené žiadne nevýhody každodenného zaradenia rajčín do jedálnička. Ako súčasť vyváženej, srdcu prospešnej stravy sa tak pridávajú k ovociu, zelenine a celozrnným produktom, ktoré sa odporúčajú v rôznych klinických štúdiách. Je však nevyhnutné uvedomiť si, že rajčiny samy osebe krvný tlak neznížia.

    Skôr by sa mali prijať ako súčasť komplexného životného štýlu, ktorý zahŕňa celozrnné výrobky, strukoviny a zdravé tuky. Cvičenie, upozorňuje Katz, zohráva kľúčovú úlohu, ktorá môže dokonca prevážiť nad zmenami v stravovaní. Okrem rajčín existuje celá škála potravín bohatých na draslík, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca. Určite si medzi nimi nájdete aj svoje obľúbené. Patria sem avokádo, jogurt, banány, pomaranče, špenát a tuniak. Hoci prispievajú k dobre vyváženej antihypertenznej strave, osoby s poruchami obličiek by si mali dať pozor kvôli možným komplikáciám súvisiacim s draslíkom.

    Autor: © Nový Čas Víkend, Norbert Skoupa

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace