Reklama

V hlavnej úlohe mak ako superpotravina: 3 výborné recepty, ktoré sú zdravé aj chutné!

Makové rožky

Na 10 kusov potrebujeme:

  • 260 ml mlieka
  • 21 g droždia
  • 100 g cukru
  • 250 g hladkej múky
  • pol lyžičky soli
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g masla
  • citrónovú kôru z polovice citróna
  • celý mak

Príprava: 50 minút

Postup:

Do misky dajte 60 ml vlažného mlieka, droždie, pridajte 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu hladkej múky (odoberte z tej odváženej), premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút. Do veľkej misy preosejte obe múky, pridajte soľ, zvyšný cukor, 1 vajíčko, vanilkový cukor a premiešajte. Zvyšné vlažné mlieko zmiešajte s roztopeným maslom a vlejte k múkam. Pridajte kvások, nastrúhanú citrónovú kôru a vymieste hladké cesto. Cesto dajte do misy vysypanej múkou, prikryte ho a nechajte minimálne hodinu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Potom ho rozdeľte na 10 častí a každú časť vytvarujte na bochníček. Ten následne rozvaľkajte a zviňte do tvaru rožka. Rožky uložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte ich a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť. Rúru vyhrejte na 180 °C. Podkysnuté rožky natrite rozšľahaným vajíčkom, posypte celým makom a vložte do rúry. Pečte
15 - 20 minút, aby boli zlatohnedé. Upečené makovky nechajte vychladnúť na mriežke.

Strana

2/3

Súvisiace
Reklama