V hlavnej úlohe mak ako superpotravina: 3 výborné recepty, ktoré sú zdravé aj chutné!
21. 1. 2024, 9:00
Makové rožky
Na 10 kusov potrebujeme:
- 260 ml mlieka
- 21 g droždia
- 100 g cukru
- 250 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- 250 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 g masla
- citrónovú kôru z polovice citróna
- celý mak
Príprava: 50 minút
Postup:
Do misky dajte 60 ml vlažného mlieka, droždie, pridajte 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu hladkej múky (odoberte z tej odváženej), premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút. Do veľkej misy preosejte obe múky, pridajte soľ, zvyšný cukor, 1 vajíčko, vanilkový cukor a premiešajte. Zvyšné vlažné mlieko zmiešajte s roztopeným maslom a vlejte k múkam. Pridajte kvások, nastrúhanú citrónovú kôru a vymieste hladké cesto. Cesto dajte do misy vysypanej múkou, prikryte ho a nechajte minimálne hodinu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Potom ho rozdeľte na 10 častí a každú časť vytvarujte na bochníček. Ten následne rozvaľkajte a zviňte do tvaru rožka. Rožky uložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte ich a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť. Rúru vyhrejte na 180 °C. Podkysnuté rožky natrite rozšľahaným vajíčkom, posypte celým makom a vložte do rúry. Pečte
15 - 20 minút, aby boli zlatohnedé. Upečené makovky nechajte vychladnúť na mriežke.