Veľký test arašidových nátierok: Ktorá chutí zatuchnuto a ktorá je bez chyby!
3. 6. 2024, 16:00

Zdroj: istock
Arašidové nátierky si získavajú obľubu najmä medzi vegánmi a športovcami. Môžu nahradiť maslo, navyše ponúkajú slušnú dávku bielkovín. Počas testovania odborníci z českého magazínu dTest zistili niekoľko zaujímavostí. To, že arašidy nie sú orechy, ale strukovina, je známa vec.
Avšak prekvapením je, že sa rôzne druhy líšia dosť výrazne aj svojím zložením, čo sa zásadne prejavuje aj v kvalite nátierky. Arašidovým nátierkam sa väčšinou nepovie inak ako arašidové maslo. Oficiálne by sa však toto súslovie na etiketách v slovenčine používať nemalo. „Slovo maslo je totiž v EÚ vyhradené iba pre mliečny výrobok s 80 až 90 % mliečneho tuku,“ vysvetľuje šéfredaktorka magazínu dTest Hana Hoffmannová. Odborníkov z dTest prekvapila analýza kvality tuku.

Zdroj: tivi
Viac ako polovicu hmotnosti arašidového masla tvorí arašidový olej, od kondície ktorého závisí kvalita celého výrobku. Veľmi výrazne rozdiely medzi arašidovými nátierkami a maslami rôznych druhov vynikli pri senzorickom hodnotení. Na chuť, vôňu, vzhľad a konzistenciu výrobkov sa v tomto prípade zameral panel desiatich hodnotiteľov.
Autor: jm, Nový Čas