Reklama

Vianočné dobroty v novom šate: 3 sviatočné recepty, ktoré úžasne vyzerajú a ešte lepšie chutia!

Pečené morčacie stehno, batatové pyré, brusnicová omáčka a ružičkový kel

Pečené morčacie stehno:

Potrebujeme:

  • 2 ks morčacieho stehna spodného
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 citrón
  • 1/2 KL soli
  • 1 KL rasce
  • 1/2 KL mletého čierneho korenia
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 vetvičku rozmarínu

Počet porcií: 2 - 3

Čas prípravy aj s pečením: 2,5 hodiny

Postup:

Stehná umyjeme a osušíme. Každé stehno poprepichujeme tenkým nožom na viacerých miestach po všetkých stranách. Stehná uložíme do zapekacej misy, posolíme a pridáme rascu a čierne korenie. Prelejeme olejom a citrónovou šťavou. Vzniknutú koreniacu zmes dobre rozotrieme po povrchu stehien a odložíme bokom. Očistíme si cesnak a každý strúčik pozdĺžne rozrežeme na tretiny. Stehná potom prešpikujeme tak, že do každého zárezu vložíme cesnak a dva malé lístky rozmarínu. Takto namarinované mäsko uložíme na hodinku do chladničky. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Mäsko podlejeme trochou vody a dáme piecť na 40 minút. Potom ho vyberieme a preklopíme na opačnú stranu. Pokvapkáme výpekom a pečieme ďalších 35 minút.

Batatové pyré:

Potrebujeme:

  • 700 g batatov
  • 100 g masla
  • kôru z citróna
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

Bataty v šupke umyjeme a dáme na plech vysypaný hrubozrnnou soľou piecť domäkka asi na 40 minút. Mäkké bataty olúpeme, pokrájame, dáme do mixéra, pridáme maslo a rozmixujeme na hladké pyré, ktoré dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a trochou nastrúhanej citrónovej kôry.

Brusnicová omáčka:

Potrebujeme:

  • 400 ml brusníc (čerstvých alebo mrazených)
  • 150 ml vody
  • 180 g cukru
  • mletý muškátový oriešok
  • citrónovú šťavu

Postup:

Cukor s vodou necháme zovrieť. Do takto vzniknutého sirupu pridáme brusnice. Znížime teplotu a varíme približne ďalších 15 minút. Primiešame pol kávovej lyžičky muškátového orecha, pár kvapiek citrónovej šťavy a necháme minútku prevrieť. Odstavíme z ohňa. Takto pripravenú omáčku môžeme ihneď použiť alebo vychladenú odložiť do chladničky. Hodí sa k morčaciemu stehnu, hovädzej sviečkovej, panenke, mäsovým guľkám, ku grilovanému mäsu či k syru ako hermelín alebo oštiepok. Milovníkom sladkého ju odporúčame aj ako polevu k palacinkám, bábovke či inému zákusku.

Originálny recept, kde je losos v hlavnej úlohe, nájdete na ďalšej strane >>>

Strana

2/3

Súvisiace
Reklama