Ako sa vyhnúť tichému zabijakovi? Nie je to zložité! Vedci o tom, čo by vám nemalo chýbať na tanieri
20. 3. 2023, 20:00 (aktualizované: 20. 3. 2023, 21:03)

Zdroj: iStock
Podľa najnovšej štúdie môže konzumovanie stredomorskej stravy znížiť riziko Alzheimerovej choroby.
Ako uvádza The Sun, vedci zistili, že konzumácia veľkého množstva listovej zeleniny, zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, olivového oleja, fazule, orechov a rýb znižuje množstvo bielkovín, ktoré sa hromadia v mozgu a ktoré zapríčiňujú toto ochorenie.
Tím vedcov skúmal, do akej miery ľudia dodržiavali diétu MIND (vyvinutú špeciálne pre zdravie mozgu) a stredomorskú stravu, aby zistili, ako to ovplyvňuje ich šance na vznik Alzheimerovej choroby. Doktorka Puja Agarwal z RUSH University v Chicagu uviedla, že výsledky sú „fascinujúce“.
„Zlepšenie stravy ľudí len v jednej oblasti bolo spojené s menším počtom amyloidných plakov v mozgu - je to podobné, ako keby boli o štyri roky mladší. Aj keď náš výskum nedokazuje, že zdravá strava viedla k menšiemu počtu usadenín amyloidných plakov v mozgu, vieme, že existuje vzťah. Doktorka zároveň dodala, že dodržiavanie diéty MIND a stredomorskej stravy môže byť jedným zo spôsobov, ako si ľudia môžu zlepšiť zdravie mozgu a ochrániť kogníciu, keď starnú.
Strana
1/2
Pokračovanie na ďalšej strane