Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aktuálna hubová mapa: Kde už rastú kuriatka, dubáky či kozáky?

Aktuálna hubová mapa: Kde už rastú kuriatka, dubáky či kozáky?

Zdroj: anc

Reklama

Milovníci húb majú dôvod na úsmev, začala sa totiž ich obľúbená sezóna. Huby potrebujú najmä zrážky, ktorých pozvoľna pribúda, je teda čas privstať si, oprášiť nožík a košík a vyraziť do lesa.

Výzva: Máte sa aj vy čím pochváliť? Svoje úlovky nám pošlite na tip@novycas.sk

Pri ich zbieraní však musíte byť nadmieru opatrní, nikdy nejedzte huby, ktoré nepoznáte. Pozrite si mapu, kde všade a ktoré druhy húb už môžete nájsť na Slovensku. Špecializované hubárske stránky sa už pomaly zapĺňajú fotkami prvých úlovkov nadšených zberačov z rôznych kútov Slovenska. Prevažujú dubáky a kozáky, nasledujú suchohríby a kuriatka.

„Optimálne počasie pre rast húb nastane vtedy, keď nočné teploty dosahujú okolo 14 -15 stupňov a denné okolo 25 stupňov Celzia pri dostatočnom počte zrážok. Západné a stredné Slovensko je na tom dobre už teraz, východ ešte trošku zaostáva. Na sto percent sa zber húb rozbehne tak do dvoch týždňov,“ odhaduje mykológ Juraj Humeňanský.

Dubáky, kozáky ani suchohríby si v prírode nemôžete zameniť s výzorovo podobnými, ale jedovatými druhmi. Výnimkou je kuriatko, ktoré sa môže podobať na polojedovaté líštičky. Deti do 10 rokov by huby nemali jesť vôbec, na ich trávenie je potrebné mať špecifické enzýmy. Keď sú huby už na klobúčiku vlhké až slizké, radšej ich nekonzumujte.

Čo robiť v prípade otravy?

Príznaky: nevoľnosť, kŕče, vracanie, hnačky, nadmerné potenie, poruchy zraku, dýchacie ťažkosti; prvé príznaky sa môžu objaviť už do 20 minút od prijatia potravy.

Lekárska pomoc: Vyhľadajte ju okamžite, v prípade otravy využite konzultačnú službu Národného toxikologického informačného centra (02/54 774 166), ktorá je vám k dispozícii nonstop.

Desatoro hubárčenia

1. Nikdy nezbierajte huby, ktoré nepoznáte.
2. Jednu hubu musíte poznať naisto – muchotrávku zelenú.
3. Huby zbierajte do košíka či do tašky s dostatočným prívodom vzduchu.
4. Zo zeme vyberajte celú plodnicu.
5. Vzniknutú jamku zakryte, aby sa podhubie nevysušilo.
6. Krehké huby vložte do škatuľky, napríklad do otvorenej plastovej nádobky.
7. Huby po zbere čo najskôr spracujte, inak vám hrozí sekundárna otrava z pokazených húb, v chladničke ich majte maximálne týždeň.
8. Jedlo, v ktorom sú huby, ohrievajte maximálne raz.
9. Ak máte problémy s obličkami, so žalúdkom či s pečeňou, hubám sa vyhýbajte.
10. Určite sa oboznámte s tým, ktoré huby sú chránené!

Dubák

Kde sa najviac vyskytuje: Najmä v dubových lesoch, parkoch alebo na hrádzach rybníkov
Do akých jedál sa hodí: Hodí sa do cestovín, do ragú, je z neho výborná polievka
Je vhodný aj na sušenie

Suchohríb

Kde sa najviac vyskytuje: Rastie v ihličnatých aj listnatých lesoch, najviac ho je v mladých nízkych boroch
Do akých jedál sa hodí: Hodí sa k mäsovým jedlám, ako je paprikáš, alebo do omáčok k hovädziemu mäsu

POZOR! Pri sušení sa z dôvodu plesnivosti pomerne rýchlo kazí.

Kozák

Kde sa najviac vyskytuje: Najmä pod brezami
Do akých jedál sa hodí: Často sa konzumuje v polievke alebo praženici

Kuriatko

Kde sa najviac vyskytuje: Rastie v machu alebo medzi lístím, zvyčajne vo veľkých húfoch
Do akých jedál sa hodí: Skvelé je do praženice, polievok, rizota či šalátov

POZOR! Nezameňte si ho s polojedovatými líštičkami:

  • Tie majú pravidelnejší okrúhly klobúčik.
  • Spodné žilkovanie je skôr lupienkovité.

Toto musíte vedieť: Ako rozoznať muchotrávku zelenú?

  • Často sa zamieňa s pečiarkou bedľou a plávkou
  • Nevoľnosť sa dostaví najskôr po 6 - 12 hodinách
  • Vracaním jed z tela nedostanete, ten už dávno nie je v žalúdku
  • Po prvej fáze nastáva zlepšenie
  • Po ďalších 6 hodinách začína zlyhávať pečeň

Najčastejší výskyt

Banská Štiavnica – dubáky, kuriatka, rompy, suchohríby

Bratislava – dubáky, modráky, kozáky, hríby

Brezno – kozáky, modráky, hríby

Bytča – hríby dubové, kozáky, suchohríby, muchotrávky červenkasté

Dolný Kubín – modráky, dubáky

Humenné – dubáky, plávky

Ilava – dubáky

Košice – hríby, suchohríby, plávky

Krupina – suchohríby, plávky, hríb, dubáky

Kysucké Nové Mesto – dubáky, kozáky, plávky

Levice – dubáky, suchohríby, plávky

Liptovský Mikuláš – kozáky, modráky

Lučenec – hríby, kozáky, kuriatka

Malacky – kuriatka, suchohríby, hríby

Martin – hlivy, plávky, modráky

Medzilaborce - dubáky

Modra – suchohríby, plávky, hliva

Námestovo – hríby, kozáky, masliaky

Nitra – sucháče, pečiarky, plávky

Nová Baňa – dubáky, hrabáky, kuriatka

Nové Mesto nad Váhom – dubáky, plávky, suchohríby, rompy

Piešťany – dubáky

Poltár - dubáky

Považská Bystrica – kozáky, plávky, hríby žltomäsové

Prešov – hríby, plávky, suchohríby, kozáky

Prievidza – kuriatka, dubáky, rompy, plávky

Revúca – dubáky, kuriatka

Ružomberok – modráky

Sabinov – dubáky, hlivy

Senica – plávky, suchohríby

Skalica – dubáky, suchohríby plstnaté, plávka olivová

Sobrance - dubáky

Stará Ľubovňa – hríby, modráky, masliaky

Svidník - hríby

Štúrovo – hríby, suchohríby, bedle

Topoľčany – dubáky, suchohríby, hliva

Trebišov – hríby, kozáky

Trenčín – dubáky a kuriatka

Trnava – hríby bronzové, kozáky hrabové, kuriatka, dubáky

Vranov nad Topľou – kozáky, hríby

Zlaté Moravce – dubáky, kuriatka, suchohríby, plávky

Zvolen – dubáky, kuriatka, kozáky, masliaky

Žilina – hliva buková, suchohríby, kozáky

Autor: Michal Húska

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace