Najčastejšie zámeny jedlých a jedovatých húb: Pozor, nepomýľte sa!
4. 8. 2016, 16:00 (aktualizované: 30. 4. 2021, 15:47)

Zdroj: anc
Reklama
Chutné a navyše zadarmo. Najmä toto láka mnohých ľudí pripraviť si poklady lesa - huby. Zbierať by ich mal len skúsený hubár, ktorý sa v nich vyzná.
Zdroj: anc
Zdroj: anc
Zdroj: anc
Galéria k článku
6 fotografiíPrejsť do galérie
Neznalosť sa stala osudná aj Antonovi (41) z Košickej Belej, ktorý si z muchotrávky zelenej uvaril polievku. Ktoré sú najčastejšie zámeny jedlých a jedovatých húb a ako ich rozoznať?
Muchotrávka tigrovaná (jedovatá)
- na okraji má ryhovaný klobúk, v strede tmavší
- dužina a lupene sú biele
- má prirastený hladký prsteň na hlúbiku
Bedľa vysoká
- v strede hlúbika je vždy hrboľ
- lupene sú biele, husté
- v hornej tretine hlúbika je posuvný prsteň
Hlivovník olivový (jedovatý)
- klobúk je klenutý, neskôr rozprestrený v strede s lievikovitým okrajom oranžovej farby
- lupene sú široké, husté a pružné
Hliva ustricovitá
- má lastúrovitý klobúk s podvihnutým okrajom tmavosivej alebo fi alovohnedej farby
- biela dužina, bez vône
Muchotrávka zelená (jedovatá)
- lupene sú čisto biele
- na hlúbiku má prirastený biely prsteň
- má nápaditý blanitý kalištek bielej farby, z ktorého vyrastá
Pečiarka ovčia
- na hlúbiku má prsteň
- lupene sú v mladosti bledé, neskôr čiernohnedé
- má anízovú vôňu
Tip: ak rozrežete hlúbik, tkanivo zožltne.
Autor: Nina Lednická, Nový Čas