Reklama

Najčastejšie zámeny jedlých a jedovatých húb: Pozor, nepomýľte sa!

Najčastejšie zámeny jedlých a jedovatých húb: Pozor, nepomýľte sa!

Zdroj: anc

Reklama

Chutné a navyše zadarmo. Najmä toto láka mnohých ľudí pripraviť si poklady lesa - huby. Zbierať by ich mal len skúsený hubár, ktorý sa v nich vyzná.

Neznalosť sa stala osudná aj Antonovi (41) z Košickej Belej, ktorý si z muchotrávky zelenej uvaril polievku. Ktoré sú najčastejšie zámeny jedlých a jedovatých húb a ako ich rozoznať?

Muchotrávka tigrovaná (jedovatá)

  • na okraji má ryhovaný klobúk, v strede tmavší
  • dužina a lupene sú biele
  • má prirastený hladký prsteň na hlúbiku

Bedľa vysoká

  • v strede hlúbika je vždy hrboľ
  • lupene sú biele, husté
  • v hornej tretine hlúbika je posuvný prsteň

Hlivovník olivový (jedovatý)

  • klobúk je klenutý, neskôr rozprestrený v strede s lievikovitým okrajom oranžovej farby
  • lupene sú široké, husté a pružné

Hliva ustricovitá

  • má lastúrovitý klobúk s podvihnutým okrajom tmavosivej alebo fi alovohnedej farby
  • biela dužina, bez vône

Muchotrávka zelená (jedovatá)

  • lupene sú čisto biele
  • na hlúbiku má prirastený biely prsteň
  • má nápaditý blanitý kalištek bielej farby, z ktorého vyrastá

Pečiarka ovčia

  • na hlúbiku má prsteň
  • lupene sú v mladosti bledé, neskôr čiernohnedé
  • má anízovú vôňu

Tip: ak rozrežete hlúbik, tkanivo zožltne.

Autor: Nina Lednická, Nový Čas

Súvisiace