Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Najlepšia medicína proti prechladnutiu aj opici: Pripravte si liečivý kurací vývar!

Najlepšia medicína proti prechladnutiu aj opici: Pripravte si liečivý kurací vývar!

Zdroj: iStock

Reklama

Kašeľ, chrípka a iné virózy trápia v tomto období celé Slovensko. Veľmi účinným a chutným liekom je silný kurací vývar. 

Čo je na nej zdravé?

Bielkovina cysteín

  • Pôsobí protizápalovo a na odpúchavanie sliznice

Karnozín a anzerín

  • je to základ bielkovín, podporujú obranyschopnosť

Zinok a histidín v kurati

  • zinok pomáha imunite
  • aminokyselina histidín sa postará o to, aby sa zinok lepšie prijal.

Horčičný olej v cibuli a cesnaku

  • pôsobí antibakteriálne

Čím ju oživiť?

So zázvorom a tymianom

Zohrejte polievku a nechajte 5 kúskov zázvoru a malé konáriky tymianu ponorené v polievke na 10 minút. Dochuťte citrónovou kôrou. Zázvor pôsobí protizápalovo a povzbudzuje bunky sliznice k produkcii obranných látok. Tymián zmierňuje kašeľ, jeho éterické oleje pôsobia proti tvorbe hlienu.

S rozmarínom a s cesnakom

Ohrejte polievku, v nej nechajte na 10 minút ponorený 1 malý konárik rozmarínu a 5 strúčikov cesnaku a dochuťte pomarančovou kôrou. Cesnak je skutočným regulátorom imunity, pôsobí ako prírodné antibiotikum proti baktériám a iným pôvodcom ochorenia. Kyseliny, ktoré obsahuje rozmarín, pôsobia uvoľňujúco a upokojujúco

Kuracia polievka - originálny recept

pre 4 osoby

Potrebujete:

  • 1,5 kg kuracích stehien
  • 1 cibuľa
  • 120 g zeleru
  • 2 x stonkový zeler
  • 1 mrkva
  • 1 koreň peržlenu
  • 1 hrubý pór
  • 1 až 2 lyžice sušených šampiónov alebo 50g čerstvých
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžičku čierneho korenia
  • 4 guličky nového korenia
  • 1 klinček

Postup:

  • Umyte kuracie stehná a utrite ich dosucha. V hrnci uveďte do varu 2,5l vody, vložte kuracie stehná a nechajte variť pod bodom varu cca 1 hodinu. Narastajúcu penu odoberajte naberačkou.
  • Očistite cibuľu, oba druhy zeleru, mkvu a petržlen a nakrájajte ich na cca 1,5 com kúsky. Očistite pór, prekrojte pozdĺž na 2 polovice, následne ho umyte a ešte pokrájate na hrubé pásiky
  • naplňte koreňový sáčok bobkovým listom, čiernym a novým korením, tiež klinčekom a po 45 minútach celkového času vložte aj so šampiónmi a pripravenou zeleninou (okrem póru) do vývaru. Pór pridajte až 5 minút pred podávaním.
  • Vyberte z hrnca kuracie stehná, nechajte ochladiť, odstráňte kožu, oddeľte mäso od kostí a nakrájajte na malé kúsky. Preceďte polievku cez jemné sitko a vytiahnite vrecko s korením
  • Dajte do čistého vývaru mäso so zeleninou, dochuťte soľou a kari

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace