Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nehádžte do košíka nezrelé či plesnivé plody: Čo si všímať pri nákupe zeleniny?

Nehádžte do košíka nezrelé či plesnivé plody: Čo si všímať pri nákupe zeleniny?

Zdroj: reuters

Reklama

Nakupovanie čerstvej zeleniny v obchodoch či na trhoch môže byť zložitejšie, ako sa zdá.

Najmä ak neviete, čo si treba pri výbere všímať. Farba, povrch, tvar či dokonca hmotnosť sú dôležité ukazovatele. Tieto, ale aj ďalšie vlastnosti často hovoria o kvalite týchto plodov. Portál mindbodygreen.com si pripravil prehľad rád, ktoré pomôžu pri nákupe. Kedy je zelenina naozaj dobrá a kedy je lepšie ju radšej vyhodiť z nákupného košíka?

Špargľa

Dobrá

- uzatvorená, pevná hlavička

- sýtozelená farba, guľatý tvar a hladký povrch bez prasklín

Zlá

- hlavička je otvorená, rozpadáva sa, zakrivená či dokonca plesnivá

- povrch je hrboľatý, vrúbkovitý, nie je veľmi guľatá

- je vysušená alebo zvädnutá

Červená repa

Dobrá

- má guľatý tvar a je tvrdá

- tenké korienky na spodnej časti

- sýta červená farba a hladký povrch

Zlá

- podlhovastý tvar s guľatými hnedými oblasťami v okolí vrchnej časti

- je zvädnutá alebo ochabnutá a príliš mäkká

Ružičkový kel

Dobrý

- svieža, jasná zelená farba

- vonkajšie listy sú pevné a tesne obopínajú kel

- na dotyk pevný bez akýchkoľvek kazov na povrchu

Zlý

- zvädnuté alebo ochabnuté listy

- na povrchu sú vysušené hnedé fľaky

Mrkva

Dobrá

- pevná a pekne tvarovaná

- hladký povrch a sýta oranžová farba

- vyrastajúca sýtozelená svieža stonka

Zlá

- na povrchu sú tmavočervené fľaky

- ochabnutá, na dotyk s mäkkými časťami

Baklažán

Dobrý

- hladký povrch jednotnej tmavofialovej farby

- v ruke je baklažán ťažký a pevný

Zlý

- slabo zafarbený povrch s nepravidelnými tmavohnedými fľakmi

- mäkký na dotyk a zvädnutý

Hlávkový šalát

Dobrý

- pevné, sviežo vyzerajúce listy výraznej zelenej farby

- v prípade ľadového šalátu krehké, na dotyk praskajúce listy

Zlý

- hlavička je hnedá, listy na povrchu majú hnedé fľaky

- pri ľadovom šaláte príliš tvrdé a bezfarebné listy

Zemiaky

Dobré

- pevné a na povrchu primerane jemné

- bez výrazných kazov a zelených fľakov

Zlé

- na zeleno zafarbená šupa

- naklíčené alebo zošúverené

- výrazné zárezy, tmavé fľaky či iné kazy

Hrach

Dobrý

- svieža a žiarivá zelená farba

- pevné, no na dotyk krehké, praskajúce struky

Zlé

- ochabnuté, zvädnuté, vláknité či poškodené telo

Brokolica

Dobrá

- pevné, celistvé hlavičky tmavozelenej alebo sivozelenej farby

- bez výrastkov žltých kvetov

Zlá

- rozpadajúce sa a zažltnuté hlavičky

- nadmerne veľký hlúbik

Kapusta

Dobrá

- pevná a tvrdá hlavička

- je primerane ťažká k svojej veľkosti

- svieže listy sýtej farby bez viditeľných škvŕn na povrchu

Zlá

- zvädnutá, rozpadajúca sa kapustná hlava

- zažltnuté, suché listy alebo listy so stopami po červíkoch

Karfiol

Dobrý

- pevné a celistvé ružičky bielej alebo krémovo bielej farby

- zdravé zelené okrajové listy

Zlý

- rozpadajúce sa ružičky s výraznými fľakmi inej farby

- zvädnutá ružica s mastným povrchom

Uhorka

Dobrá

- výrazná zelená farba

- pevná pozdĺž celého tela

- priemerná veľkosť

Zlá

- žltnúca farba

- zvädnuté a zmäknuté konce tela

- príliš veľká v porovnaní s priemernou veľkosťou uhoriek

Cibuľa

Dobrá

- tvrdá a pevná, so suchým povrchom

- krátka stonka

Zlá

- zelené fľaky na povrchu

- čerstvé klíčky

- navlhnutá alebo mäkká stonka

Petržlen

Dobrý

- svieža, krehká vňať

- svetlozelené lístky

Zlý

- zažltnutá vňať alebo lístky strácajúce farbu

Paprika

Dobrá

- výrazná a silná farba

- lesklý povrch

- primerane ťažká

- pevné steny

Zlá

- mäkké, vodnaté fľaky po stranách

- mäkká, zvädnutá alebo ochabnutá

- výrazne popraskaný povrch

Rajčiny

Dobré

- hladký povrch bez náznakov kazov

- podľa toho, akú dozretú ju chceme mať, treba sledovať farbu: úplne vyzretá – červená sýta farba, menej vyzretá – jemnejšia červená farba s nádychom ružovej

Zlé

- mäkké, prezreté či fľakaté paradajky

- zelené alebo žlté fľaky na povrchu

- tmavohnedé praskliny v oblasti stonky

- povrchová pleseň

Šampiňóny

Dobré

- mladé šampiňóny menšej až strednej veľkosti

- jednotné biele alebo hnedé sfarbenie hlavičiek

- hlavičky sú okolo stoniek uzatvorené alebo trochu pootvorené s ružovkastými alebo bledokrémovými lupeňmi

Zlé

- doširoka otvorené hlavičky

- viditeľné lupene tmavej farby

- v hlavičkách sú výrazné jamky a diery

Reďkovky

Dobré

- veľkosť približne 2,5 cm

- plné, guľaté a pevné hlavičky

- výrazná červená farba

Zlé

- žlté špičky

- nadpriemerne veľké a zvädnuté reďkovky

Stopkový zeler

Dobrý

- pevné a tvrdé telo zeleniny bledšej zelenej farby

- svieže, sýtozelené lístky

- lesklý povrch

Zlý

- ochabnuté vrchné vetvičky alebo lístky

- zvädnutý zeler

- hnedé sfarbenie

- poškodené, duté alebo vyblednuté stonky

Autor: Jana Pšenková

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace