Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slovensko je posiate hubami, čo robiť s bohatou nádielkou: Vyskúšajte tieto chutné recepty!

Slovensko je posiate hubami, čo robiť s bohatou nádielkou: Vyskúšajte tieto chutné recepty!

Zdroj: Ivan Kováč

Reklama

Dubáky, bedle aj suchohríby. Lesy a lúky na Slovensku sú doslova posiate hubami, čomu sa teší nejeden hubár.

Redakciu Nového Času zaplavili fotografie nádherných úlovkov, ktoré našli čitatelia pri potulkách prírodou. Hoci sa väčšina rozhodne huby uskladniť na zimu, či už sušením, mrazením alebo zavarením, najchutnejšie sú čerstvé. Vyskúšajte niektoré recepty a oživte si jesenný jedálny lístok.

Špagety s kuriatkami

Potrebujete

300 g kuriatok

150 g nakrájanej slaninky

3 strúčiky cesnaku

1/3 póriku

špagety

olivový olej

smotanu na varenie

kurkumu, soľ, pažítku

smotanu na varenie

Postup

- Nakrájaný pórik opražte na oleji. Pridajte slaninku a nechajte opiecť. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a kuriatka. Osoľte, okoreňte, pridajte asi 1,5 dcl vývaru alebo vodu a bujón. Nechajte chvíľku podusiť. Stiahnite z plameňa a pridajte smotanu. Nechajte chvíľu povariť. Podávajte so špagetami, posypané pažítkou.

Český hubovník

Potrebujete

3 vajcia

7 bielych rožkov

3 PL krupice

350 g čerstvých húb

250 ml mlieka

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

soľ, korenie

bravčovú masť

Postup

- Huby nakrájané na kocky podusíme. Nakrájané rožky zalejte mliekom, kým nevznikne kaša. Do zmesi pridajte cesnak, vajcia, cibuľu, korenie, soľ. Zmiešanú zmes dajte do pekáča a pečte asi 20 minút na 180 stupňov.

Lesný krém

Potrebujete

150 g dubákov

smotanu na varenie

1 cibuľu

1 strúčík cesnaku

3 zemiaky

soľ, korenie, tymian, bobkový list

maslo

Postup

- K opraženej cibuli pridajte huby a cesnak. Zalejte vývarom, pridajte korenie a bylinky. Povarte a pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Keď sú uvarené, vyberte väčšinu spolu s hubami. Rozmixujte a pridajte smotanu a zvýšok zemiakov a húb.

Autor: Nina Lednická

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace