Reklama

Vedci podnikli rozsiahly výskum: Je to možné? Hŕstka obľúbenej pochutiny denne má znížiť riziko depresie

Vedci podnikli rozsiahly výskum: Je to možné? Hŕstka obľúbenej pochutiny denne má znížiť riziko depresie

Zdroj: Istockphoto

Reklama

Pravidelná konzumácia orechov je prevenciou depresií. Podľa španielskych vedcov sa ľuďom znižuje riziko rozvoja depresie o sedemnásť percent - ak dlhodobo konzumujú každý deň tridsať gramov orechov.

Nie je celkom jasné, ako orechy pôsobia v prevencii depresií, ale semená škrupín sú veľmi bohaté na esenciálne látky, ktoré môžu dodávať mozgu potrebné živiny, aby nedochádzalo k poklesu serotonínu na synapsiách.

Vedci sledovali 13 500 osôb vo veku tridsaťsedem až sedemdesiattri rokov, ktorí na začiatku štúdie netrpeli depresiou. Pri účastníkoch bola zaznamenaná spotreba nesolených orechov – mandlí, vlašských orechov, pistácií, lieskových orechov, para orechov a ďalších. Niektorým z účastníkov sa na konci štúdie rozvinula depresia.

Z analýzy výsledkov vyplýva, že nízka až stredná konzumácia orechov, čo zodpovedá jednej porcii do tridsiatich gramov orechov denne, súvisela s rizikom depresie nižším o sedemnásť percent. Tridsať gramov orechov pritom zodpovedá asi dvadsiatim mandliam či desiatim poloviciam vlašských orechov.

„Naše zistenia poukazujú na ďalšiu výhodu konzumácie orechov, kedy s konzumáciou orechov je spojené zníženie výskytu depresie o sedemnásť percent. To je pre ľudí ešte silnejší dôvod, aby sa pre konzumáciu orechov nadchli,“ uviedol hlavný autor štúdie doktor Bruno Bizzozero-Peroni z Univerzity v Castilla-La Mancha.

Autor: famous

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace