Veľký test müsli: Ktorá tyčinka je najzdravšia?!
3. 5. 2018, 16:15 (aktualizované: 30. 4. 2021, 15:47)

Zdroj: iStock
Zdravá desiata či olovrant. Müsli tyčinky sa tešia u ľudí stále veľkej obľube. Niekedy však môžete byť zavádzaní výrobcom a do košíka hodíte maškrtu plnú cukru a tuku.
Na niekoľko z nich sa pozreli českí odborníci z iniciatívy Vím, co jím. Ako dopadli niektoré z nich?
Ani jeden z 12 testovaných vzoriek nesplnil podmienky udelenia loga Vím, co jím, ktoré môžu získať len nutrične vyvážené potraviny. Mali totiž príliš vysokú energetickú hodnotu a obrovskú nálož pridaných cukrov. „Pri hodnotení sme posudzovali energetickú hodnotu, obsah tukov, nasýtených mastných kyselín, sacharidov aj množstvo vlákniny,“ ozrejmila Hana Večerková.
Tipy pre výber
1. Vyhýbajte sa tyčinkám s polevami.
2. Na prvom mieste v zložení by mali byť ovsené vločky, nie cukor alebo glukózový sirup.
3. Čím kratšie zloženie, tým lepšie.
4. Sledujte, aké množstvo z obsahu tukov tvoria nasýtené mastné kyseliny. Čím nižší podiel, tým lepšie.
5. Vyberajte tie, čo majú v zložení orechy, sušené ovocie, a to aspoň 30 %.
6. Sledujte koľkokrát je v zložení obsiahnutý cukor v najrôznejších podobách.
Príliš nezasýtia
Karolína Hlavatá, odborníčka na výživu
Na to, aby tyčinky dostatočne zasýtili, majú málo bielkovín a vlákniny. Hodnoty bielkovín sa pohybovali v priemere okolo 3,5 gramu v jednej porcii, a to má zhruba jedno deci mlieka. Nemôžeme čakať, že tyčinka zasýti, pretože hlavný sýtiaci efekt majú bielkoviny a vláknina. Ich výhodou je skladnosť.
Autor: Novy Cas, Nina Lednická