Zmrzlina, tvaroháčik alebo kokosová tyčinka: Takto si pripravíte domáce sladkosti a ušetríte
12. 4. 2014, 14:00 (aktualizované: 29. 5. 2020, 12:32)

Zdroj: archív
Ušetrite a pochuťte si! Pripraviť si doma sladkosti, ktoré bežne nájdete na pultoch obchodov, je často veľmi jednoduché.

Zdroj: anc, depositphotos

Zdroj: anc, depositphotos

Zdroj: anc, depositphotos
Galéria k článku
Výzva: Vaše domáce recepty na pochúťky posielajte na tip@novycas.sk
Zvládne to aj laik, ktorý kuchyňu navštevuje veľmi sporadicky. Tento trend sa stal na internete doslova hitom! Nejde len o to, že šetríte svoju peňaženku, ale zároveň môžete pripraviť obľúbené sladkosti pre maškrtné jazýčky. Neváhajte a vyskúšajte!
Bounty
Suroviny: 250 g práškového cukru (0,22 €), 250 g kokosu (0,77 €), 250 g masla (1,19 €), 100 ml sladkej smotany (1,00 €)
Poleva: 2 ks čokolády na varenie, 2 lyžice stuženého tuku
Postup: Z rozpusteného masla, nastrúhaného kokosu, smotany a práškového cukru pripravíme cesto, ktoré necháme stuhnúť na plechu. Potom ho nakrájame na tyčinky a obaľujeme v čokoláde.
Cena:
- kúpená tyčinka 57 g/0,49 €
- doma vyrobená tyčinka 57 g/0,21 €
Tvaroháčik
Suroviny: tvaroh 250 g (0,55€), 1 puding - príchuť podľa obľuby (0,22 €), 0,5 l mlieka (0,38 €)
Postup: Zohrejte mlieko a pripravte klasický puding. Keď zhustne, vmiešajte doň tvaroh, premiešajte, oslaďte a ochuťte napríklad kakaom. Dajte do misiek a podávajte.
Cena:
- kúpený: 0,39 €
- doma vyrobený: 0,14 €
Zmrzlina
Suroviny: 250 g jahôd (1,09 €), 130 ml mlieka (0,10 €), 120 g smotana (0,45 €), 90 g cukru (0,08 €)
Postup: Rozmixujte jahody s cukrom, pridajte ostatné ingrediencie, zamiešajte a vlejte do pripravenej nádoby, ktorú vložte minimálne na 4 hodiny do mrazničky.
Cena:
- kúpená: 1 kopček (35 g) 0,50 €
- doma vyrobená: (570 g) 1 kopček 0,11 €
Tyčinka Snickers
Suroviny: 700 g čokolády (3,50 €), 60 g masla (0,50 €), hrnček cukru (0,20 €), 1/4 šálky kondenzovaného mlieka (0,40 €), 200 g penových marshmallows (1,60 €), 400 g karameliek (1,72 €), 1/3 šálky arašidového masla (0,75 €), 400 g arašidov (1,50 €)
Postup:
- Plech (20x 30 cm) vysteľte alobalom, rozpustite 300 g čokolády a vylejte ju na plech, potom ju uhlaďte. Uložte do chladničky a nechajte stuhnúť.
- Roztopte marshmallows s trochou vody nad parou alebo v mikrovlnke.
- V panvici nechajte skaramelizovať cukor a pridajte maslo. K scedenej zmesi prilejte kondenzované mlieko, uvarte hustú kašu bez hrudiek, odstavte ju a vmiešajte arašidové maslo a marshmallows.
- Premiešajte, navrstvite na čokoládu a opäť dajte do chladničky.
- Karamelové cukríky so 4 lyžicami vody dajte do misky, 2 minúty ohrejte v mikrovlnke, cukríky sa musia roztopiť a po premiešaní má byť zmes homogénna, pridajte arašidy a premiešajte.
- Navrstvite na marshmallows hmotu. Opäť nechajte stuhnúť asi na 45 minút, potom nakrájajte na obdĺžničky, ktoré potom namáčajte do roztopenej čokolády.
Vyrobíte asi 18 ks tyčiniek za 10,17 €
Cena:
- kúpená tyčinka 0,79 €
- doma vyrobená tyčinka0,57 €
Autor: © Nový Čas