Chcete predísť RAKOVINE hrubého čreva? JEDZE na raňajky túto vec!
13. 4. 2025, 14:06 (aktualizované: 14. 4. 2025, 9:33)
Alarmujúci je však nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u ľudí mladších ako 55 rokov. Globálne sa ich výskyt za posledné roky zdvojnásobil. Odborníci poukazujú najmä na stravu plnú ultra-spracovaných potravín, nízky pohyb, fajčenie, konzumáciu alkoholu a spracovaného mäsa.
A čo na to ďalší odborníci? Výživový vedec profesor Tim Spector, zakladateľ populárnej aplikácie Zoe, priznal, že jogurt konzumuje „väčšinu dní v týždni“. Dáva si však pozor na výber: „Nikdy nevolím nízkotučné jogurty. Nemajú dobrú chuť a navyše nie sú ideálne pre stabilitu hladiny cukru v krvi,“ vysvetľuje.
Jogurt nie je len ochranca pred rakovinou – je bohatý na vápnik, čím pomáha udržať silné kosti a predchádza osteoporóze. Okrem toho môže znižovať krvný tlak, riziko kardiovaskulárnych ochorení, a dokonca aj pomáhať pri prevencii cukrovky 2. typu.
Autor: © Nový Čas