Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čokoláda ako prevencia vzniku cukrovky? Má to háčik: Keď ju budete vkladať do úst, myslite na TOTO

Čokoláda ako prevencia vzniku cukrovky? Má to háčik: Keď ju budete vkladať do úst, myslite na TOTO

Zdroj: Istockphoto

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Dva kúsky extra tmavej čokolády so zníženým obsahom cukru a tuku by mali byť súčasťou vyváženého denného jedálnička. Extra tmavá čokoláda s obsahom kakaa bez tuku viac ako 70 % obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré zabraňujú vzniku cukrovky 2. typu.

Vedci z Harvardovej univerzity sledovali príjem čokolády u viac ako 300-tisíc zdravých ľudí počas dvadsiatich piatich rokov. Zistili, že konzumácia horkej čokolády bola spojená s nižším rizikom tohto ochorenia. Konzumácia mliečnej čokolády viedla k obezite a vyššiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nebezpečné ochorenie nebolí, no pomaly napáda obličky: Prečo sa cukrovkári musia mať na pozore!
    Zdroj: IH

    Čokoláda obsahuje vysoké množstvo flavonoidov, ktoré preukázateľne podporujú zdravie srdca a znižujú riziko vzniku cukrovky 2. typu.

    Po kontrole faktorov životného štýlu a stravovacích návykov bolo riziko vzniku cukrovky o desať percent nižšie u tých, ktorí aspoň päťkrát týždenne zjedli porciu 28,3 gramu extra tmavej čokolády (viac ako sedemdesiat percent).

    Anketa

    Chutí vám horká čokoláda?

    Na druhej strane konzumácia mliečnej a bielej čokolády zvyšuje riziko vzniku cukrovky, pretože má vysoký obsah nasýtených tukov a cukrov. Riziko neznižujú ani čokolády s obsahom kakaa do sedemdesiatich percent.

    Autor: Famous.cz

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace