Čokoláda ako prevencia vzniku cukrovky? Má to háčik: Keď ju budete vkladať do úst, myslite na TOTO
5. 12. 2024, 19:30

Zdroj: Istockphoto
Dva kúsky extra tmavej čokolády so zníženým obsahom cukru a tuku by mali byť súčasťou vyváženého denného jedálnička. Extra tmavá čokoláda s obsahom kakaa bez tuku viac ako 70 % obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré zabraňujú vzniku cukrovky 2. typu.
Vedci z Harvardovej univerzity sledovali príjem čokolády u viac ako 300-tisíc zdravých ľudí počas dvadsiatich piatich rokov. Zistili, že konzumácia horkej čokolády bola spojená s nižším rizikom tohto ochorenia. Konzumácia mliečnej čokolády viedla k obezite a vyššiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu.

Zdroj: IH
Čokoláda obsahuje vysoké množstvo flavonoidov, ktoré preukázateľne podporujú zdravie srdca a znižujú riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Po kontrole faktorov životného štýlu a stravovacích návykov bolo riziko vzniku cukrovky o desať percent nižšie u tých, ktorí aspoň päťkrát týždenne zjedli porciu 28,3 gramu extra tmavej čokolády (viac ako sedemdesiat percent).
Anketa
Chutí vám horká čokoláda?
Na druhej strane konzumácia mliečnej a bielej čokolády zvyšuje riziko vzniku cukrovky, pretože má vysoký obsah nasýtených tukov a cukrov. Riziko neznižujú ani čokolády s obsahom kakaa do sedemdesiatich percent.
Autor: Famous.cz