Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
19. 9. 2024, 17:00

Zdroj: iStock
Podľa štúdie by červené víno a čokoláda mohli znížiť riziko demencie. Malé pôžitkárstvo môže byť dobré pre náš mozog vďaka zložkám plným antioxidantov.
Podľa portálu The Sun štúdia na 122 000 dospelých Britoch zistila, že tí, ktorí jedli veľké množstvo flavonoidov, mali o 28 % nižšie riziko demencie ako ľudia, ktorí ich jedli málo.

Tieto zdraviu prospešné chemické látky sa nachádzajú v hrozne, z ktorého sa vyrába víno, a tiež v kakaových bôboch v tmavej čokoláde. Ľudia ich získavajú aj z iných zdravých potravín, ako sú bobuľové ovocie, zelené listy, z ovocia a zeleniny.
Zvýšenie dennej spotreby potravín bohatých na flavonoidy môže znížiť riziko demencie. Víno bolo jednou z potravín, ktoré boli najviac spojené s poklesom pravdepodobnosti demencie. Pevnému zdraviu sa tešili najmä ľudia, ktorí každý deň vypili päť šálok čaju, jeden pohár červeného vína a hrsť lesných plodov.
Tie by mali chrániť mozog tým, že znížia krvný tlak, opuchy, zlepšia prietok krvi a znížia pravdepodobnosť depresie. Ľudia môžu pomôcť odvrátiť demenciu aj častým cvičením.
Autor: © Nový Čas