Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ľudia zostali zhrození, ako sa parmezán vyrába: Keď to zistíte, aj vy si to dobre rozmyslíte

Ľudia zostali zhrození, ako sa parmezán vyrába: Keď to zistíte, aj vy si to dobre rozmyslíte

Zdroj: iStock

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Parmezán je jedným z najobľúbenejších druhov syra. Mnohých jeho fanúšikov však desí spôsob, akým sa parmezán vyrába. Dokonca až natoľko, že sa viacerí zaprisahali, že ho už nikdy nebudú jesť.

Ako píše britský Daily Mail, jedna zo surovín, z ktorej sa parmezán vyrába, je živočíšne syridlo pochádzajúce z teľacieho žalúdka. Ide o enzým nachádzajúci sa vo výstelke žalúdka cicavcov, zvyčajne u mladých kráv, oviec alebo kôz, ktorý im pomáha tráviť materské mlieko, pričom pre jeho extrahovanie musia byť zvieratá zabité.

Tento fakt nahneval mnohých vegetariánov, ktorých strava často pozostáva práve zo syrov i ľudí, ktorí mäso jedia. „Hrôzostrašné! Prečo vôbec jeme mláďatá akéhokoľvek druhu?,“ spýtal sa jeden. „Nevedel som o tom, veľmi ma to mrzí. Mám rád parmezán, ale nemyslím si, že by som ho mohol ešte niekedy zjesť,“ priznal ďalší.

Jedna z komentujúcich zase pripomenula, že jedlá s parmezánom bývajú často v ponuke vegetariánskych reštaurácií. „Syridlo pritom nemusí byť zo živočíšnych zdrojov, existujú aj vegetariánske varianty, ktoré fungujú rovnako,“ reagoval niekto.

Autor: © Nový Čas, acm

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace