Nemci už nemajú strach: V obchodoch ostali po zelenine len prázdne regály
14. 6. 2011, 12:45 (aktualizované: 25. 5. 2020, 14:15)

Zdroj: Bild.de
Po tom, čo nemecká vláda opäť dovolila jesť uhorky, rajčiny či šalát, ostali po týchto potravinách v obchodoch len prázdne regály.
Nemecko viac ako mesiac strašila nebezpečná baktéria, ktorou sa nakazili tisíce ľudí, niektorým spôsobila trvalé následky a viacerých dokonca zabila. Teraz však nemecké úrady odvolali varovanie pred konzumáciou rajčín, uhoriek a šalátu, čo vyvolalo doslova nákupné šialenstvo. Zeleninové regály, z ktorých sa ešte pred týždňom nepredávalo takmer nič, dnes zívajú prázdnotou. Pre nemecký denník Bild.de sa vyjadrila predavačka jedného z reťazcov: "Naši zákazníci nám doslova vybielili pulty so zeleninou."
Na tri druhy klíčkov padlo podozrenie z prenosu baktérie
Pri pátraní po zdroji nákazy sa vynorili traja možní vinníci: klíčky brokolice, cesnaku a baraních rohov. Deviati zamestnanci farmy v Bienenbütteli, kde sa predpokladá zdroj nákazy, odpovedali na otázku, s akými klíčkami prišli do kontaktu. Piati, ktorí boli pozitívni na EHEC alebo sa u nich prejavili symptómy ochorenia, priznali, že jedli práve zmienené druhy klíčkov. Naopak štyria, ktorí tvrdili, že jedli klíčky iných potravín, nemajú žiadne známky nákazy.
Ako sa dostala baktéria na klíčky?
Minister hospodárstva Dolného Saska nevie na túto otázku jednoznačne odpovedať: "Nie je isté, či nákazu priniesli zamestnanci, alebo či pochádza z iných zdrojov. Semienka sú z rôznych kútov sveta."
Je možné, že k nakazeniu došlo v zahraničí, no patogén sa prejavil aj vo vyrastených klíčkoch. Nemeckí príslušníci štátnych orgánov, preto varujú ľudí aj pred konzumáciou klíčkov, ktoré si vypestovali doma.
Počet nakazených klesá
Už 44 zúri v Nemecku nebezpečná nákaza. Doteraz na jej následky umrelo 36 ľudí a 3238 je infikovaných, 781 z nich trpí na hemolyticko-uremický syndróm. Komisár Európskej únie John Dalli však varuje pred oslabením ostražitosti: "Zdá sa, že situácia je pod kontrolou, ale to neznamená, že v ďalších týždňoch nepribudnú nové prípady. Musíme myslieť aj na inkubačnú dobu ochorenia."
Medzitým sa včera objavila ďalšia znepokojujúca informácia, že baktériu EHEC objavili na šaláte pochádzajúcom z oblasti Bavorska. Zatiaľ nie je isté, či ide o rovnaký nebezpečný typ, ktorý zabíjal doteraz.
Autor: © Nový Čas