Odporné ODHALENIE o populárnej čokoláde: Plesne a BAKTÉRIE! Strašné, čo ukázal test
15. 3. 2025, 19:09

Zdroj: istock
Šokujúce odhalenie o čokoláde, ktorá všetkých pobláznila. Dubajská čokoláda s pistáciovou náplňou, ktorá v posledný mesiacoch ovládla aj Slovensko, v skutočnosti zrejme nie je až tak úžasná.
Zdroj: Profimedia
Zdroj: istock
Zdroj: Profimedia
Galéria k článku
Nemeckí úradníci pri testovaní tejto pochúťky objavili vo viacerých vzorkách nebezpečné baktérie a plesne. Posadnutosť, ktorá vznikla okolo takzvanej dubajskej čokolády, viedla k rýchlej úprave trhu. Niektorí výrobcovia si však tento trend všimli neskoro a nezodpovedným nedodržiavaním zdravotných predpisov a často aj klamstvom dobehli konkurenciu, píše Blesk.
Práve na takýchto sa zamerali nemeckí inšpektori. Nakúpili niekoľko vzoriek čokolády z Turecka, Spojených arabských emirátov, Jordánska a Nemecka a výsledky boli šokujúce. Hľadali farbivá, alergény, plesne a posudzovali hygienu cukroviniek.

„Mykotoxíny, teda plesne, sa našli v 13 percentách vzoriek z dovážajúcich krajín, ale nie v nemeckých vzorkách,“ povedal Wilhem Dietermann, hovorca Štátneho úradu pre prírodu, životné prostredie a ochranu spotrebiteľa v Severnom Porýní-Vestfálsku. Pri podrobnejšom testovaní v inej spolkovej krajine sa však plesne našli aj v dvoch čokoládach od nemeckých výrobcov.
Z čokolád vyrobených mimo Európskej únie prešiel ako vyhovujúci len zlomok, nemecké čokolády dopadli podstatne lepšie. „Vzorky z tretích krajín boli zamietnuté v 96 percentách prípadov, zatiaľ čo v prípade nemeckých výrobkov to bolo 38 percent,“ vysvetlil Dietermann.
Okrem plesní, ktoré môžu poškodiť pečeň, obličky alebo narušiť imunitný systém človeka, inšpektori v niektorých vzorkách zistili aj zvýšené množstvo enterobaktérií. Tie sa síce bežne vyskytujú v ľudskom tráviacom cykle, ale môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy.
Autor: © Nový Čas