Pivo, víno, tvrdý alkohol: V akom poradí ich piť a nemať opicu? Experiment vedcov s jasným výsledkom
10. 2. 2019, 21:20 (aktualizované: 29. 5. 2020, 12:52)

Zdroj: Istockphoto
Vedci z Cambridgskej univerzity sa rozhodli v experimentálnom výskume overiť všeobecne šírenú teóriu konzumentov alkoholu, že pri miešaní rôznych nápojov je potrebné začať najslabším a skončiť najsilnejším, aby človek druhý deň netrpel opicou.
No, nie je to pravda. Opicu má človek bez ohľadu na poradie konzumácie. Ak totiž mieša, platí jediné pravidlo. Čím viac druhov a čím väčší objem, tým horšia opica.
Podľa teórie je večer, kedy človek vie, že alkohol zaručene bude miešať, dobré začať slabším pivom, až neskôr prejsť na silnejšie pivo či víno a končiť tvrdým alkoholom. Lenže táto teória v praxi neplatí. Keď totiž človek kombinuje viac rôznych typov liehovín a nadmerné množstvo, opica sa dostaví. Záleží len na vrodených dispozíciách jedinca, ako dokáže metabolizovať alkohol a zbavovať sa jeho splodín, na kondícii v čase konzumácie, na tom, kedy a čo jedol, koľko toho vypil, ako kvalitný alkohol konzumoval, koľko ho konzumoval a čo kombinoval. Poradie konzumácia podľa koncentrácie etanolu nezníži pravdepodobnosť, že druhý deň bude konzument trpieť opicou.
Vedci z Cambridge vykonali jednoduchý pokus. Experimentálne osoby rozdelili do štyroch skupín. Prvá pila dve veľké pivá a jedno malé, potom štyrikrát dve deci bieleho vína. Druhá skupina konzumovala rovnaké množstvo alkoholu v opačnom poradí. Tretia skupina pila len víno, štvrtá len pivo. Nasledujúci deň mali konzumenti vyhodnotiť test na škále akútnej opice, v ktorej sa hodnotí smädenie, bolesť hlavy, malátnosť, nevoľnosť, motanie hlavy, žalúdočná nevoľnosť a zvracanie, búšenie srdca, nechutenstvo, črevné problémy a pod.
V druhej časti pokusu si pritom skupiny prehodili role, aby boli výsledky presnejšie s ohľadom na individuálne genetické a fyziologické rozdiely osôb. A výsledok? Opica sa dostavovala a bola rovnako intenzívna bez ohľadu na poradie konzumácie alkoholu. Líšili sa len jedinci medzi sebou. Niektorí zvládali alkohol lepšie, iní zvracali už po malom množstve.
"Pravda je len v tom, že keď vypijete príliš veľa alkoholu, s najväčšou pravdepodobnosťou budete mať opicu. Jediné hľadisko, ktoré skutočne predpovedá to, ako sa budete cítiť ďalší deň, je to, ako veľmi ste po konzumácii opití a ako je vám zle," tvrdí jeden zo spoluautorov výskumu doktor Joran Kochling z Univerzity vo Witten/Herdecke.
Autor: famous