Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VAROVANIE! Nevyhadzujte jablkové šupky: Budete ich potrebovať

(ilustračné foto)

Zdroj: iStock

Reklama

Ak si nie ste istí, čo robiť so zvyšnou jablkovou šupkou, nevyhadzujte ju! Budete prekvapení, ako veľmi užitočná môže byť.

Nie všetci z nás radi jedia jablkovú šupku. V porovnaní so sladkou dužinou ovocia môže mať nezaujímavú chuť. Navyše, mnohé recepty vyžadujú, aby sa jablká šúpali a vám tak zostane veľká hromada šupiek, ktoré nikto nechce jesť. Našťastie, ako píše The Mirror, môžete ich veľmi prospešne využiť!

Veľká časť našich nepotrebných potravín sa môže vrátiť späť do prírody. Mnohé z tých istých živín, ktoré ľudia potrebujú na prežitie, potrebujú totiž aj rastliny. A jablká sú bohaté na živiny ako draslík, fosfor a vápnik, čiže všetky látky, ktoré sú nevyhnutné pre rast rastlín a zdravý vývoj buniek.

Ešte lepšie je, že jablčná šupka má nižší obsah cukru ako zvyšok ovocia. Keďže vysoké množstvo cukru môže byť pre rastliny škodlivé, je to ideálna potrava pre rastliny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Záhrada košického kováča Vladimíra skrýva skvosty: Jeho unikátna zoo vás očarí

    Samozrejme, väčšina z nás nechce zamoriť naše trávniky hnijúcimi jablčnými šupkami. Nielenže to vyzerá nevzhľadne, ale môže to prilákať škodcov a iných škodcov, ktorí pravdepodobne vašim rastlinám spôsobia viac škody ako úžitku. Namiesto toho je najlepšie premeniť jablčné šupky na čaj bohatý na vitamíny. Odborník z House Digest píše: "Premena jablčných šupiek na hnojivový čaj je jedným z najlepších spôsobov, ako vyživiť záhradu. Keďže ho varíte viac dní, plody sa rozkladajú a uvoľňujú do vody draslík a vápnik. Keď ju potom nalejete na rastliny, tie okamžite absorbujú živiny a využijú ich na rast."

    A ako na to? Je to jednoduchšie, než si myslíte:

    • Nakrájajte jablčné šupky na malé kúsky.
    • Vložte ich do zaváraninového pohára alebo nádoby s viečkom – pozor, nezatvárajte ho úplne, šupky môžu kvasiť!
    • Pridajte vodu – na šupky z dvoch jabĺk zhruba 500 ml, pri menšej dávke postačí polovica.
    • Umiestnite nádobu na chladné, tienisté miesto a nechajte odpočívať 3 až 5 dní.
    • Sceďte, zvyšky hoďte do kompostu – a voilà, máte domáce tekuté hnojivo!

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace