Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Prečo rajčiny zo skleníka nechutia tak dobre? Chýba im to, čo robia pestovatelia marihuany!

Prečo rajčiny zo skleníka nechutia tak dobre? Chýba im to, čo robia pestovatelia marihuany!

Zdroj: tasr

Reklama

Rajčiny zo skleníka môžu chutiť rovnako dobre, ako tie z poľa. Stačí sa inšpirovať pestovateľmi marihuany.

Rastliny pestované v skleníku dostávajú len minimum UV žiarenia, pretože sklo takmer všetku časť tohto spektra svetla odrazí a nepustí dnu. Lenže to je pre zelených kamarátov človeka trochu stresujúce a produkujú vo svojich orgánoch určité látky, ktoré nie sú chuťovo priaznivé. To vysvetľuje fakt, prečo paradajky zo skleníka nikdy nebudú chutiť tak dobre ako tie pestované na priamom slnku.

Pestovatelia a veľkoproducenti môžu ale získať skvelú chuť paradajok jednoducho tým, že do skleníka pridajú UV lampy, ktoré používajú pestovatelia marihuany. Vedci z Purdueovej univerzity v Indiane testovali na dobrovoľníkoch rôzne produkované paradajky. Pokusné osoby mali hodnotiť chuťové vlastnosti plodov. Najviac bodov v skúške naslepo dostali paradajky pestované vonku, najmenej v skleníku. Ale keď vedci predložili porote paradajky pestovaná v skleníku s použitím UV lámp, hodnotenie sa blížilo k paradajkám z poľa.

"Ošetrenie UV žiarením pred zberom zvýšilo senzorické vlastnosti ako aróma, kyslosť a celková chuť. Podľa našich záverov by UV žiarenie v skleníkoch mohlo zlepšiť chuť skleníkových paradajok, "tvrdia autori z Lafayette v Indiane.

Autor: Famous

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace