Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zdravý jedálny lístok? Potraviny pomáhajú proti rakovine

Zdravý jedálny lístok? Potraviny pomáhajú proti rakovine

Zdroj: archív

Reklama

Neviete, čo dobrého si dať dnes na obed? Fazuľová polievka, špenát, ako dezert čokoláda a nakoniec pohár vína.

Správ o tom, čo všetko pomáha v boji proti rakovine, je plný internet. Na tému zdravej výživy sa píšu hrubé knihy. Hoci vášmu zdraviu oveľa viac ako strava prospejú pohyb a cvičenie, predsa len je dobré vedieť, ktoré potraviny môžu pomáhať v prevencii proti zákernej chorobe.

Zelená zelenina

Z tohto druhu je u nás najznámejší špenát. Obsahuje silné antioxidanty ako beta-karotén ci luteín a vysoké množstvo kyseliny listovej.

Kapustovitá zelenina

Pod týmto názvom sa skrýva napríklad brokolica, kel či kapusta. Rôzne druhy takejto zeleniny sú bohaté na látky ako diindolylmetán, sulforafan a prvok selén, ktoré majú preukázané protirakovinové účinky. Dôležité látky sa však najlepšie uloľňijú pri žuvaní tejto zeleniny, dlhým varením sa strácajú.

Zelený čaj

Piť ho môžete po celý deň - zelený čaj má totiž iba tretinový obsah kofeínu v porovnaní s kávou. Obsahuje epigallokatechín, iigalokatechíny a katechíny, ktoré spomaľujú postup rakoviny. Najlepším dôkazom sú Japonci - keby nepili veľa zeleného čaju, asi by oveľa viac trpeli rakovinou hrtana či žalúdka, keďže jedia vekmi slanú stravu a veľa fajčia. Ale pozor, sladené limonády s obsahom zeleného čaju nie sú zdraviu prospešné tak, ako tvrdí reklama. Zdravý je iba originálny zelený čaj, ktorý si pripravíte zaliatím sušených lístkov.

Zázvor

Okrem toho, že zázvorový čaj zahreje v chladnom počasí a pomáha pri nachladnutí, tiež obmedzuje nekontrolovateľné bujnenie nádorových buniek a spomaľuje rast tumorov.

Víno

Najmä červené víno, ktoré sa vyrába aj z výluhu zo šupiek, obsahuje protirakovinotvorné látky. Lekári odporúčajú ako zdraviu prospešnú dávku pohár vína denne. Netreba totiž zabúdať, že priveľké pitie alkoholu zaťažuje obličky, pečeň a vyvoláva ochorenia tráviaceho traktu.

Lesné bobule

Čučoriedky, maliny, černice... Kto by ich nemal rád. A každý tuší, že sú asi aj zdravé. Väčšina lesných bobúľ obsahuje elagickú kyselinu a polyfenoly - antioxidanty, ktoré spomaľujú rast nádorov.

Čokoláda

O jej liečivých účinkoch sa vie už dlhšie, zároveň však netreba zabúdať, že je to sladkosť, ktorá môže mat zdravotné riziká. Odborníci tvrdia, že zdravá je iba „horká“ čokoláda minimálne so 70-percentným obsahom kakaa. Čím viac kakaa - teda čím horkejšia, tým je zdraviu prospešnejšia. A zase sú v hre antioxidanty. Čokoláda tiež obsahuje katechíny - látky, ktoré sa nachádzajú aj v čaji a pôsobia priaznivo na srdcovo-cievny systém, ale pomáhajú aj pri rakovine.

Fazuľa a šošovica

Strukoviny sa pomaly vytrácajú z nášho jedálneho lístka, a to je veľká škoda. Obsahujú totiž látky, ktoré chránia našu DNA pred poškodením - čo je hlavným predpokladom prevencie pred rakovinou. Strukoviny okrem toho majú vysoký obsah vlákniny, ktorá priaznivo ovplyvňuje trávenie a slúži ako osvedčená prevencia pred rakovinou hrubého čreva.

Kyselina listová

Kyselina listová - folát patrí do skupiny vitamínov B. Nachádza sa v kvasniciach, listovej zelenine, chrene, paradajkách, olejnatých semenách a orechoch. Štúdie dokázali, že lúdia s malým prísunom kyseliny listovej trpia zvýšeným rizikom rakoviny. Na druhej strane sa úplne nepreukázalo, že by jej zvýšený prísun pred chorobou stopercentne chránil.

Vitamín D

Zdrojom sú sardinky, makrela či losos. Vitamín D si vyrába aj samo telo. Vedci stále nevedia, akým mechanizmom vitamín D zdoláva rakovinu, ale je dokázané, že znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a prsníkov a zvyšuje šance na prežitie pri rakovine pľúc.

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac