Reklama

Megadubák odštartoval hubársku sezónu: Inšpirujte sa receptami na hubové pochúťky!

Megadubák odštartoval hubársku sezónu: Inšpirujte sa receptami na hubové pochúťky!

Zdroj: tip

Reklama

Hubárska sezóna sa hlási o slovo a v niektorých lokalitách si štastlivci nosia plné košíky.

Manželia Obročníkovci z Ľuboreča v okrese Lučenec natrafili na parádne dubáky. „Najväčší mohol mať asi 26 cm a vážil 1,7 kg. Opražili sme si ich s vajíčkami na večeru a časť dali vysušiť,“ prezradila Novému Času Mária Obročníková. Nový Čas vám prináša užitočné rady na spracovanie a prípravu húb. Inšpirujte sa!

Ešte pred prípravou

Ešte predtým, ako ich dáte variť do polievky či do omáčky, huby očistite a ‚poutierajte navlhčenou handričkou. Ale nie priamo pod vodovodným kohútikom - mohli by priveľmi nasiaknuť vodou a‚ stratili by vôňu aj chuť.

Ideálne na polievky

Výborné na polievky sú čerstvé masliaky, ale aj plávky, ktoré majú tvrdú konzistenciu, neprevaria sa a ‚ostanú chrumkavé. Na polievky sa odporúčajú aj májovky, kuriatka alebo tanečnice poľné. Osobitnou kapitolou sú sušené hríby, bez ktorých vianočná kapustnica nemá ten správny šmrnc.

Dubáky a modráky

Pravé hríby sú vhodné aj ako samostatné hlavné jedlo. Dubáky môžete pripraviť na masle a na cesnaku, ale aj ako prílohu k steakom. Modráky sú ideálne na rýchle jedlá, napríklad na praženicu.

Na vyprážanie

Vhodné klobúky na vyprážanie majú napríklad kozáky či peciarky. Voňavé bedle tiež môžete obaliť ako rezne a‚ vypražiť. Masliaky zas jemne orestujte.

Hlivový perkelt

Ochutnali ste už hlivový perkelt? Hlivy obsahujú veľa vody, preto sú rýchlo hotové. Ale pozor, aby sa vám pri varení narozpadli! Na hubový paprikáš alebo guláš sú vhodné zmesi húb.

Sušené do kapustnice

Huby nakrájajte na rovnako veľké kusy, tenké iba pár milimetrov. Sušte ich na plechu, na papieri na pečenie, prípadne na site. Ak chcete použiť sušičku alebo rúru, nastavte teplotu na 50 ° C. Skladujte ich v ‚pohároch s‚ pár bobuľami čierneho korenia a‚ s ‚bobkovým listom, aby boli chránené pred vlhkosťou.

Ako nakladaný syr

Naložte si huby do oleja ako syr! Malé huby nechajte celé, väčšie prekrojte. Na dno pohára dajte kôpor alebo iné bylinky, na to poukladajte huby, pridajte trochu soli, korenie a ‚zalejte rastlinným olejom (olivový, repkový). Zatvorte viečkom a ‚nechajte 4 týždne v ‚chladničke marinovať. Skvelé sú napríklad k ‚hriankam.

Autor: © Nový Čas

Súvisiace