Reklama

Na streche hotela v Tatrách už 4 roky bzučia včely: Ich výnimočný med neochutnáte len tak hocikde!

Na streche hotela v Tatrách už 4 roky bzučia včely: Ich výnimočný med neochutnáte len tak hocikde!

Zdroj: anc

Reklama

Drobné usilovné robotníčky, bez ktorých by asi ľudstvo neprežilo. Keď vyhynú včely, vyhynie aj ľudstvo. K záchrane a rozvoju prírody už štyri roky prispievajú aj pracovníci hotela FIS na Štrbskom Plese. Na streche ich hotela chovajú včielky, ktoré im za odmenu „vyrábajú“ med.

Možno najvyššie položené úle na Slovensku sú na Štrbskom Plese. Neumiestnili ich na strechu hotela FIS kvôli nejakému rekordu, ale kvôli vzťahu k prírode a z lásky ku usilovným včielkam. „Keď sme s chovom včiel v júni v roku 2018 na streche hotela FIS v nadmorskej výške 1380 m n.m. začínali, úle na streche sa stali domovom piatich včelstiev. Boli sme sami zvedaví, ako to dopadne. A dnes vylietajú včielky už do svojej štvrtej hotelovej sezóny,“ hovorí s úsmevom riaditeľka hotela FIS Erika Fočárová.

„V minulom roku sme vytočili 25 kg medu, rok predtým dokonca 80 kg. Snažíme sa o ekologický prístup, nepoužívame žiadne tvrdé chemikálie, časť znášky nechávame včelám na prikrmovanie na zimu, neberieme im ani peľ. Vytáčame len med, aby sme ho vedeli dať ochutnať našim hosťom. A keďže im naozaj chutí, v priebehu tohto leta by sme chceli rozšíriť stavy našich včelstiev na 6 až 7,“ dopĺňa Fočárová.

Po tom, čo v polovici júna denné teploty na Štrbskom Plese vystúpili nad kritickú hranicu 15°C, začalo byť v úľoch konečne rušno. „Ak sa nič nepredvídané nestane, včely budú usilovne pracovať až do augusta, kedy u nás končí znáška. Vtedy budeme musieť opäť vytočiť med, zakŕmiť, preliečiť a pripraviť včely na zimu. Tým, že nablízku nie sú žiadne chémiou ošetrované polia, v hoteli nepoužívajú pri starostlivosti o zeleň žiadnu chémiu a aj pri liečení používame len organické kyseliny, ani vo vosku neostávajú žiadne rezíduá tvrdej chémie. Vždy po sezóne staré dielo včielok roztopíme, vosk potom očistíme, dezinfikujeme a následne im opäť z toho istého vosku lisujeme nové medzistienky, ktoré potom budú zasa plniť medom,“ vysvetľuje dvorný hotelový včelár Vladimír Chovanec.

Kvalitu medu od hotelových včielok potvrdili aj odborníci v laboratóriách, ktorí vo vzorkách nenašli žiadne stopy ťažkých kovov a naopak, potvrdili prítomnosť minerálnych prvkov ako draslík (K), vápnik (Ca) a horčík (Mg). Zaujímavosťou je, že med od hotelových včielok, nie je na predaj a hostia ho môžu ochutnať len počas raňajok – aj keď momentálne opatrenia bránia tomu, aby si ho hostia naberali sami a v hoteli museli nájsť iné riešenie.

Medový zážitok hotelových hostí dopĺňa aj ekologická kozmetika v podobe sprchovacích gélov a mydiel s podielom medovej zložky vyrobená v malom rodinnom podniku v neďalekom Poprade a aj masáže prírodnou medovou kozmetikou priamo v hoteli. Aj farebné úle vyrobené v slovenskom včelárstve sú vymaľované ekologickými farbami.

To zvládol personál hotela a ľudové motívy navrhla a aj namaľovala pravidelná návštevníčka hotela Mária Roháľová, nadšená z nápadu venovať sa včelárstvu na tomto mieste. V týchto dňoch si včielky môžu pochutnávať na peli zo vzácnych tatranských kvetov, ktoré rastú nad hranicou lesa a väčšina len na tomto tatranskom území. Storočia sa traduje, že na Jána a na letnú rovnodennosť majú rastliny zázračnú moc a silu. Preto aj tento tatranský med z tohto jánskeho obdobia je určite zázračne dobrý.

Autor: © Nový Čas, red

Súvisiace