Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Najlepšie víno je zo Slovenska! Expert radí: Na ríbezlák sa výborne balia baby!

Najlepšie víno je zo Slovenska! Expert radí: Na ríbezlák sa výborne balia baby!

Zdroj: Majo Peiger

Reklama

Devínske víno z obľúbeného ovocia sa pýši zlatou medailou z medzinárodnej súťaže.

Na Devíne má navyše 95-ročnú históriu, v minulosti zbieral všetky ríbezle jeden vinár, dnes ich je trinásť. Prevádzkou s najstaršou tradíciou je Víno Mrázik. Nový Čas zisťoval u vedúceho výroby Macedónca Saliho Salihiho (38), prečo je práve ten devínsky taký uznávaný. Dokonca nám prezradil, na ktorý druh najlepšie idú baby.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Expert na ovocné víno z Devína, ktoré vyhráva vo svete: Na ríbezlák sa výborne balia baby

    Devínsky ríbezlák začal písať svoju históriu v roku 1921. Po tom, ako plantáže prevzalo družstvo, sa vína vyrábalo málo. Záchrana prišla v roku 2006, keď 13 vinárov založilo Devínsky spolok. Ríbezlák je podľa Salihiho obľúbený preto, že je oveľa sladší ako hroznové víno. „Hlavne študenti a ženy milujú sladké vína. Starodevínsky ríbezlák má najmenej kyselín a je vhodný pre mládež a študentov, ktorí sa chystajú na rande,“ zasmial sa Salihi. V Devíne vyrábajú aj víno z bielych ríbezlí, ktorých je na svete málo. Slovenské ríbezľové víno poznajú všade. „Na medzinárodnej súťaži ovocných a hroznových vín v USA, kde bolo 900 vzoriek, sa náš ríbezlák stal najlepším na svete,“ uzavrel.

    Kráľom bol Alois Sonntag

    „Prvým mužom, ktorý začal robiť ríbezlák, bol Alois Sonntag. Na Devínskej Kobyle boli kedysi ríbezľové plantáže. Alois nevedel, čo má s toľkým ovocím robiť, tak ho pozbieral, začal robiť víno a v roku 1921 založil ríbezľový Devín. V roku 1932 vyhral šampionát v Paríži a dodnes je v múzeu zápis, že Devín sa stal šampiónom,“ hovorí Salihi.

    K čomu sa vínko hodí:

    Čierny sv. Urban

    čierne suché

    - k rybám a ku grilovaným jedlám

    Cena: 5 €

    Devínske ríbezľové víno

    čierne polosladké

    - k divine aj pečenému mäsu s omáčkou

    Cena: 6 €

    Starodevínsky ríbezlák sladký

    ružové sladké

    - má málo kyselín, vhodné pre študentov a páry

    Cena: 5 €

    Devínske ríbezľové víno

    čierne barrique

    - vhodné ku všetkým jedlám

    Cena: 6 €

    Anketa

    Ochutnali ste už Devínsky ríbezlák?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Autor: Novy Cas, Natália Labudová

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace