Predaj rýb na Vianoce sa rozbehol naplno: Dopyt sa zmenil! Za koľko nakúpite štedrovečernú pochúťku?
11. 12. 2024, 11:30

Zdroj: archív ah
Dopyt rastie zo dňa na deň! V Rybárstve Stupava začali s výlovom vianočných rýb. Podľa majiteľa Andreja Horvátha (35) je zaujímavé sledovať, po akých druhoch je dopyt. Už to nie sú len tradičné kapry a iné sladkovodné ryby, ale ľudia na Vianoce servírujú aj morskú exotiku. Najobľúbenejší ale zostáva kapor za 6,90, zubáč vyjde na 27 eur za kilo.
Na Vianoce sa ešte stále najviac kupuje kapor. Potvrdil to aj majiteľ rybárstva Andrej Horváth, ktorý tvrdí, že zaregistrovali zmenu v správaní kupujúcich.
„Ochranári si presadili, že obchodné reťazce už predajcom neposkytnú priestor na predaj. Takto ľudia potom strácajú záujem o živé ryby. Ak nechcete živú, môžete si kúpiť už spracované filety či podkovičky. Zákazníkom aj odporúčame, aby si rybu dali spracovať u nás,“ dodal s tým, že ak doma dáte rybu do vane a napustíte jej čo najstudenšiu vodu, stále pre ne bude príliš teplá.

Zdroj: rtvs
„Sú zvyknuté na 4 °C, takže ak si chcete kúpiť živú, radšej ju dajte do suda vonku. Inak sa kapor bude iba trápiť,“ vysvetlil s tým, že ľudia v posledných rokoch kupujú čoraz viac lososa či tresku: „Ich cena sa mení každý týždeň. Tieto druhy sú totiž obchodované na burzách,“ podotkol s tým, že ich cena sa pohybuje od 18 až po 60 €/kg. „Toľko približne stojí tuniak,“ uzavrel.
Čo za koľko
- Kapor rybničný: 6,90 €/kg
- Pstruh dúhový: 10 €/kg
- Amur biely: 7 €/kg
- Tolstolobik biely: 5 €/kg
- Jeseter sibírsky: 18 €/kg
- Sumec veľký: 18 €/kg
- Šťuka severná: 18 €/kg
- Zubáč veľkoústy: 27 €/kg
- Úhor európsky: 27 €/kg
- Spracovanie (usmrtenie, odšupinovanie alebo stiahnutie z kože, odstránenie hlavy a plutiev): 5 €
- Porciovanie (filetovanie, podkovičkovanie, rozpolenie): 5 €
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas