Reklama

V Želiezovciach dokončujú obydlie otca Sacherovej torty: Môžete sa tu naučiť piecť svetoznámy múčnik!

V Želiezovciach dokončujú obydlie otca Sacherovej torty: Môžete sa tu naučiť piecť svetoznámy múčnik!

Zdroj: mf

Reklama

Svetoznáma torta má korene na Slovensku. V Želiezovciach (okr. Levice) sa narodil Eduard Sacher, ktorý preslávil otcov pôvodný recept sladkej delikatesy a priviedol ho k dokonalosti. V obci pomaly dokončujú jeho rodný dom a návštevníci sa v ňom onedlho budú môcť naučiť piecť slávny múčnik.

„Žil tu Eduardov otec Franz Sacher, ktorý bol autorom Sacherovej torty. Prišiel sem v roku 1840 na pozvanie Esterházyovcov, ktorí bývali v susednom kaštieli. Eduard sa tu narodil v roku 1843,“ rozhovoril sa predseda OZ Sacher Marek Kepka (44).

„Slávnu tortu mal vymyslieť Eduardov otec Franz v roku 1832, keď mal 16 rokov. Bol pomocným kuchárom na dvore kniežaťa Metternicha. Múčnik pripravil, keď hlavný kuchár ochorel a on ho musel zastupovať. Dali mu vymyslieť nejaký dezert pre pánov a on narýchlo vymyslel túto tortu,“ dodal Kepka.

„Keď sme začali bádať, zistili sme, že až do roku 1876, do otvorenia Hotela Sacher, žiadne písomnosti o torte neexistujú. Až potom Eduard napísal do viedenských novín, že tú tortu vymyslel jeho otec.

Pripravte si skvelý dezert bez pečenia: Kokosová torta z chladničky je dokonalé letné osvieženie

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pripravte si skvelý dezert bez pečenia: Kokosová torta z chladničky je dokonalé letné osvieženie

    Je teda možné, že pôvodnú receptúru síce vymyslel Franz, no v tej forme, ako dnes existuje, ju vyrobil Eduard, ktorý sa narodil v tomto dome v Želiezovciach,“ doplnil.

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace