V Želiezovciach dokončujú obydlie otca Sacherovej torty: Môžete sa tu naučiť piecť svetoznámy múčnik!
8. 11. 2024, 19:00 (aktualizované: 11. 11. 2024, 10:12)

Zdroj: mf
Svetoznáma torta má korene na Slovensku. V Želiezovciach (okr. Levice) sa narodil Eduard Sacher, ktorý preslávil otcov pôvodný recept sladkej delikatesy a priviedol ho k dokonalosti. V obci pomaly dokončujú jeho rodný dom a návštevníci sa v ňom onedlho budú môcť naučiť piecť slávny múčnik.
Zdroj: mf
Zdroj: mf
Zdroj: oz sacher
Galéria k článku
„Žil tu Eduardov otec Franz Sacher, ktorý bol autorom Sacherovej torty. Prišiel sem v roku 1840 na pozvanie Esterházyovcov, ktorí bývali v susednom kaštieli. Eduard sa tu narodil v roku 1843,“ rozhovoril sa predseda OZ Sacher Marek Kepka (44).
„Slávnu tortu mal vymyslieť Eduardov otec Franz v roku 1832, keď mal 16 rokov. Bol pomocným kuchárom na dvore kniežaťa Metternicha. Múčnik pripravil, keď hlavný kuchár ochorel a on ho musel zastupovať. Dali mu vymyslieť nejaký dezert pre pánov a on narýchlo vymyslel túto tortu,“ dodal Kepka.
„Keď sme začali bádať, zistili sme, že až do roku 1876, do otvorenia Hotela Sacher, žiadne písomnosti o torte neexistujú. Až potom Eduard napísal do viedenských novín, že tú tortu vymyslel jeho otec.
Pripravte si skvelý dezert bez pečenia: Kokosová torta z chladničky je dokonalé letné osvieženie

Je teda možné, že pôvodnú receptúru síce vymyslel Franz, no v tej forme, ako dnes existuje, ju vyrobil Eduard, ktorý sa narodil v tomto dome v Želiezovciach,“ doplnil.
Strana
1/3
Pokračovanie na ďalšej strane