Z bratislavských trhov hladní ani smädní neodídete: Najprv maškrta od babičky, potom punč absinth!
30. 11. 2014, 10:00 (aktualizované: 29. 5. 2020, 12:44)

Zdroj: mh, mp
Nielen typické, ale aj netradičné pochúťky lákajú návštevníkov vianočných trhov v Bratislave na neuveriteľnú vôňu či chutný vzhľad.

Zdroj: mh, mp

Zdroj: mh, mp
Zdroj: mh, mp
Galéria k článku
Jednou z nich je aj poplamúch - chrumkavé chlebové cesto s dobrotami navrchu. Na trhy ho po prvý raz prišla predávať Radana (27) spolu s Jánom (28) a od začiatku sa tešia veľkému záujmu. Poplamúch, podlesník, podplameník, podškrabok alebo poddymník - to je špecialita slovanského pôvodu.
Oddávna bola obľúbená všade, kde sa piekol chlieb. Radanu (27) a Jána (28) k pečeniu inšpirovala práve Jánova 86-ročná babička, ktorá ich robí dodnes. „Keď staré mamy zvykli piecť sedem chlebov na sedem dní, nechávali cesto nakysnúť v košiaroch. To, čo prekyslo von z košiara, zobrali bokom a z toho urobili poplamúch,“ vysvetlil Ján.
Chudobnejšie rodiny dali navrch cesnak, soľ či rascu. Bohatší ľudia zasa bryndzu, slaninku či klobásku, jednoducho to, „čo komora dala“. Názov poplamúch pochádza z Nitrianskeho kraja. Pečú ho v hlinenej piecke na sladko aj na slano a za deň predajú aj niekoľko desiatok plechov.
Poplamúch
- slaninkový s bryndzou a cibuľkou, klobáskový s bryndzou a cibuľkou, syrovo-nivový s bryndzou, makovo-orechový so slivkovým lekvárom a višňami
Cena: 3 €/kus
Aj tieto špeciality dostanete na trhoch:
Jahody v čokoláde
- cena: 2,50 €/kus
Extra punč absinth s absintovými perlami
- cena: 4,50 €/2 dl
Jablká v karameli
- cena: 1,50 €/kus
Autor: © Nový Čas