Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jeden z TOP gastronomických trendov vo svete nie je výstrelkom modernej doby: TOTO robili už naši predkovia!

Jeden z TOP gastronomických trendov vo svete nie je výstrelkom modernej doby: TOTO robili už naši predkovia!

Zdroj: Lidl

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Využívanie jedlých kvetov v gastronómii, ktoré sa dostalo medzi top šesť gastronomických trendov vo svete, nie je výstrelkom modernej gastronómie. Historické záznamy svedčia o tom, že jedlé kvety konzumovali už naši predkovia.

Tvrdí to odborná asistentka Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU) a vedecká garantka Potravinového inkubátora SPU Eva Ivanišová. Na území Slovenska sa podľa nej vyskytuje 800 druhov jedlých kvetov, v medicíne sa využíva 150 druhov.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Veľkonočné sviatky v podaní Svarinskej: Čo Kristína a tradície? O toto sa ani nepokúšajte!

    Okrem estetickej stránky jedlé kvety obohacujú jedlo o zdraviu prospešné látky, hlavne vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako sú zinok, horčík či vápnik. Jedlé kvety majú aj vysokú koncentráciu antioxidantov, čiže látok, ktoré chránia naše bunky pred oxidačným stresom, zhodnotila Ivanišová.

    Kulinársky zaujímavé jedlé kvety sa podľa výskumníčky začali vyskytovať už koncom februára a začiatkom marca, keď sa ako prvé objavili sedmokrásky a fialky. "Ich kvety majú protizápalové a hojivé účinky, sú osvedčeným prostriedkom proti kašľu. Sedmokrásky navyše chutia ako oriešky, fialky zase dodávajú jedlu exotickú príchuť. Obsahujú aj veľa železa, preto sú vhodné po zime pre málokrvných ľudí," povedala výskumníčka.

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace