Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2024 14:55 | Správy | Domáce správy
Foto

Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko

Manželia Martina a Honzo Kavalírovci to v živote nemajú ľahké. Mladý, sympatický muž trpí smrteľným ochorením ALS, ktoré im obom obrátilo život naruby. Vedia, že príde koniec, no obaja sa útrapami, ktoré by iných položili na klena, predierajú statočne a s odvahou.

Áno, povieš si – neurologická choroba, žijeme v modernej dobe, čosi pogooglim, aká je liečba vo svete, a v tom sa ti otvorí brána do absolútneho pekla s neónovým nápisom beznádej… Lebo aj keď poznáš ALS, stále sa opieraš o to, že to môže byť niečo iné zo spektra MND. Ale keď dogoogliš zistíš, že je to vlastne jedno, lebo podstata pri nich všetkých zostáva – telo atrofuje, pacient zomiera a liek neexistuje.

Presne tak. Všetky z týchto chorôb postupne napadajú motoneuróny a výsledok je rovnaký. V našom prípade som googlila len ja, Honzo nie. Vlastne doteraz máme k jeho chorobe odlišný prístup. Ja som chcela vedieť čo možno najviac, aby som vedela reagovať a čo najviac zabezpečiť, a Honzík sa rozhodol nevedieť nič. Nechcel byť súčasťou žiadnych pacientskych komunít, hoci od začiatku vedel, čo to znamená – prognóza prežívania pri diagnostike choroby znie dva až päť rokov života pri postupnej paralýze, no nechcel sa v tom vŕtať. Ja som šla cestou, ktorá mi pomáha – zdieľať, zisťovať, byť o krok vpred, ak sa to vôbec v prípade ALS dá….

Keď túto istú diagnózu oznámili môjmu manželovi, bola si jednou z prvých, ktorej som volala, hoci sme sa predtým vôbec nepoznali. A viem, že som nebola prvá, ktorá si k tebe šla po radu, lebo nik iný nám prakticky poradiť nedokázal.

Áno, skúsenosti s opatrovaním týchto pacientov sú pre nezorientovaných kľúčové a veľmi im ich nemá kto povedať. Preto keď sa ma niekto spýta na radu, snažím sa mu pomôcť veľmi prakticky. Pragmatické uvažovanie je v tomto prípade základ, rodina s takto chorým pacientom sa na to musí pripraviť vopred, nikto iný to za nich neurobí. Potrebujete bezbariérový byt, lebo človek postihnutý ALS o chvíľu prestáva chodiť. Musíte vedieť vopred, ako budete riešiť komunikáciu, keď choroba postihne reč. Nehovoriac o tom, že som mala aj fázu negácie, kedy som si opakovala – my budeme iní, zvládneme to, ja ho zachránim.

Lebo láska dokáže všetko, aj liečiť, však?

Presne tak, ale časom som pochopila, že láska naozaj neprenáša hory. Tá buď je, alebo nie je. Láska vie byť silný komponent do ťažkého obdobia, ale pri takýchto chorobách to jednoducho nestačí. Človek musí k slovu pustiť ratio, logiku a pripustiť si realitu. Keď to neurobí, alebo mu to dlho trvá, tak ho realita dobehne a zomelie nepripraveného. Asi dva roky som si realitu nepripúšťala, robili sme finančné zbierky, vycestovali sme do Mexika na terapiu kmeňovými bunkami, skúšali sme všetko možné…

Paradoxne vytriezvenie, ktoré opisuješ sa u mňa dostavilo podstatne skôr, a keď som o chorobe hovorila pravdivo, stretla som sa s nepochopením okolia – bola som za pesimistku, ktorá pochováva vlastného muža.

Veru aj ja som tomu čelila. Nepochopenie príde väčšinou od ľudí, ktorí absolútne nepoznajú podstatu tejto choroby, nemajú skúsenosti s akýmkoľvek postihnutím alebo vážnou diagnózou. Musela som sa od toho naučiť odosobniť. Rada však k tomu dodám to, čo rada aj šírim medzi ľuďmi – nemusíte to chápať, ale rešpektujte, prosím, môj postoj. Všetky slová o tom, ako máme byť silní, sú síce fajn, ale čo to zahŕňa, to už ani len netušia. S tým sa stretávam neustále. Situácia sa neustále viac a viac vyhrocuje a my podstupujeme čoraz vážnejšie rozhodnutia. A moje tehotenstvo, to už bola čerešnička na torte.

Myslíš v prijatí „verejnosťou“ a jej reakciách?

Tehotenstvo prišlo po siedmich rokoch a áno, nebolo plánované, v tomto štádiu choroby už vôbec nie. Priznám sa ti, že ja to sama v sebe ešte spracovávam a rozuzlujem a tehotenstvo nie je vôbec môj kamarát, celý čas mi je príšerne zle. Aj keby mal Honzík chorobu povedzme tri roky, už by sme boli v procese, že mi to úplne nedovolí sa tešiť na dieťa, lebo viem, že tu preň jej otec nebude, nikdy. A ani si ho nebude pamätať, lebo ho nestihne navnímať. Aj pre Honza je to veľmi ťažké, no stalo sa, to nevymyslíš… A, samozrejme, to znova otvorilo veľkú tému – ALS, sex a intimita.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.
Príroda v USA si berie svoju daň: Po ničivých búrkach prišlo o život niekoľko ľudí!
Pätnásťročné palestínske dievča zranené pri stretoch v Džaníne zomrelo.
Izraelská armáda zaútočila na mesto Džanín: Ospravedlňujúci čin? Obeťou náletu má byť nebezpečný muž!
(ilustračné foto).
Dramatická situácia v Pásme Gazy: USA evakuovala svojich lekárov! Niektorí tam napriek tomu ostali
Čínsky premiér Li Čchiang
Atentát na Roberta Fica v Handlovej šokoval celý svet: Zareagoval už aj čínsky premiér!
Helma, v ktorej v mladosti hrával hokej. Vzadu má meno a číslo 15, ktoré patrilo Maťovi
Foto
Maťo Ďurinda bol talentovaným hokejistom: BRUTÁLNE, čo sa mu stalo!
Maskotom misie sa stala komiksová postavička Snoopyho, ktorého so sebou vzali aj do kozmu.
Foto
Významná misia Apollo 10: Takto prebiehal nácvik pristátia na Mesiaci pred 55 rokmi!
Keegan (v strede) chce s miliónom austrálskych dolárov pomôcť najmä svojej rodine
Foto
Rybár nemohol uveriť vlastným očiam: Z vody vytiahol úlovok za MILIÓN
Ilustračné foto
Foto
Takýto sendvič ste ešte nevideli: Jeho príprava trvala 100 hodín! Uvidíte FOTO, pochopíte
Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica