Avšak aj jeseň má svoje pozitíva, stačí ich objaviť. Príroda práve takto pred zimou vydáva bohaté a chutné poklady, ktoré by bola škoda nevyužiť pre naše zdravie. Poznáte ich všetky?
Tekvica
Existuje veľmi veľa druhov tekvíc, u nás je zvykom rôzne druhy inak spracovávať. Medzi typické jesenné vzhľadom a atmosférou patria tie halloweenske oranžové, ale zdravotné benefity, chuť a vôňu majú všetky
Obsiahnuté živiny
- vitamíny A, B1 - tiamín, B2 - ribofl avín, B3 - niacín, B5 - kyselina pantoténová, B6 - pyridoxín, B9 - kyselina listová, C, E, K
- draslík, vápnik, horčík
- sodík, železo, zinok, mangán, fosfor, meď
Účinky na zdravie
- Tekvica podporuje trávenie, udržiava mladosť, posilňuje imunitu, udržuje zdravé oči, pomáha zmenšovať tukové vankúšiky, je prospešná v tehotenstve, pre zdravé spermie, srdce
Spôsob použitia
- Je vhodná na prívarky, polievky aj koláče. Oranžová hokkaido je fantastickým doplnkom jesene pečená v rúre, alebo v tekvicovom latté