Vďaka tomu sa bryndza nazýva aj bielym zlatom a my vám teraz dáme niekoľko tipov, ako ju využiť v kuchyni.
Stejk zo sviečkovice so zemiakmi plnenými bryndzou
Počet porcií: 2
Potrebujeme:
- 2 stejky z hovädzej sviečkovice
- 2 veľké zemiaky
- morskú soľ v mlynčeku
- 100 g bryndze
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvý kôpor
- čierne korenie v mlynčeku
- 4 plátky prosciutto crudo
- olivový olej
- 2 lyžice masla
- šťava z ½ citróna
Postup:
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Prerežeme na polovicu a vnútro vydlabeme tak, aby okraje zostali dostatočne pevné. V miske zmiešame vydlabané vnútro zemiakov, bryndzu, biele časti lahôdkovej cibuľky nasekané na kolieska, nastrúhaný cesnak, kôpor nasekaný najemno, soľ a korenie.
Plnkou naplníme polovice zemiakov, obalíme prosciuttom, preložíme do zapekacej misky a pokvapkáme olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút dozlatista. Umyté a osušené stejky pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Opečieme ich sprudka na rozpálenej panvici s trochou oleja do zlatohneda. Stiahneme z ohňa, na každý stejk položíme kúsok masla, pokvapkáme trochou citrónovej šťavy, prikryjeme alobalom a necháme 2 – 3 minúty odpočívať.
Servírovanie: Stejk podávame preliaty výpekom a s plnenými zemiakmi. Jedlo dozdobíme kôprom a nasekanými zelenými časťami lahôdkovej cibuľky.