Bryndzový koláč s morušou a jablkom
Počet porcií: 4
Potrebujeme:
- 200 g bryndze
- 100 g sušenej moruše
- 450 g kyslej smotany (20 %)
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- čerstvý tymian
- maslo na vymastenie formy
- hladkú múku na vysypanie formy
- 1 chladené lístkové cesto
- 1 červené jablko
- lístky rukoly na ozdobenie
Postup:
Morušu nasypeme do misky, zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu napučať. Potom ju scedíme. Vo väčšej miske vymiešame kyslú smotanu s bryndzou. Ochutíme soľou, korením a lístkami tymianu.
Celú formu dôkladne vytrieme maslom a vysypeme múkou. Dno aj boky formy vyložíme lístkovým cestom a prečnievajúce cesto odrežeme. Na cesto rovnomerne rozotrieme bryndzovo-smotanovú náplň. Na ňu poukladáme na tenké plátky nakrájané jablko a posypeme odkvapkanou morušou. Môžeme jemne pritlačiť. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 – 40 minút.
Servírovanie: Koláč podávame ozdobený lístkami rukoly.