Reklama

Dali by ste si pod zub niečo rýchle a ľahké? Paradajky na tri spôsoby: Ulahodia vám surové aj pečené!

Dali by ste si pod zub niečo rýchle a ľahké? Paradajky na tri spôsoby: Ulahodia vám surové aj pečené!

Zdroj: Istockphoto

Reklama

Hoci v supermarketoch ich dostanete počas celého roka, najlepšie sú v tomto období, ideálne z vlastnej záhradky alebo trhoviska.

Paradajky sa dajú v kuchyni využiť storakým spôsobom a my sme pre vás vybrali trojicu receptov, ktoré prekvapia kombináciou surovín.

Grilované paradajky býčie srdce s čili papričkami, cesnakom a so zázvorom

Potrebujeme:

  • 75 ml olivového oleja
  • 3-4 mierne ostré červené čili papričky, nakrájané na ½ cm kolieska
  • 8 strúčikov cesnaku, nakrájaných na tenké plátky
  • 4 cm kúsok zázvoru, nakrájaný na tenké plátky
  • 20 g stoniek koriandru, nakrájaných na 4 cm kúsky plus 5 g lístkov koriandru na ozdobu
  • 1 kg paradajok býčie srdce, nakrájaných naprieč na 1 cm kolieska
  • 1 ½ lyžičky semienok čiernej horčice, mierne opražených
  • vločkovú morskú soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu grilu.
  2. Do hlbokej panvice nalejte olej a rozohrejte ho na strednom až silnom ohni. Pridajte čili papričky, cesnak a zázvor a opatrne ich opekajte 5 minút, dokým cesnak nezačne mierne hnednúť, občas zamiešajte. Pridajte stonky koriandru a pokračujte v zahrievaní 2-3 minúty. Cesnak by mal byť svetlo zlatohnedý a čili papričky by mali začať voňať. Dierkovanou lopatkou (aby ste uchovali v panvici olej) preneste aromatické prísady na tanier a odložte.
  3. Plátky paradajok rozložte na plech s rozmermi 30x40 cm tak, aby sa neprekrývali, potrite 2 lyžicami ochuteného oleja, posypte 1 ½ lyžičky vločkovej soli a dôkladne okoreňte. Plech s paradajkami umiestnite asi 5 cm pod gril a paradajky grilujte 10-12 minút, dokým nezačnú hnednúť. Vyberte ich z rúry, pokvapkajte zvyšným ochuteným olejom, posypte aromatickými prísadami a nechajte 10 minút odležať.
  4. Paradajky podávajte priamo z plechu alebo rozložte na veľký tanier tak, aby sa mierne prekrývali. Posypte ich lístkami koriandru a semienkami horčice a pokvapkajte zvyšným olejom a šťavou z plechu.
Súvisiace