Kto by nepoznal slávnu Sacherovu tortu? Tento čokoládový zázrak nesie svoje meno po cukrárovi Franzovi Sacherovi. Skutočne ikonickou sa však torta stala, až keď do nej jeho syn Eduard pridal na prvý pohľad obyčajnú ingredienciu. Vtedy sa zrodila pochúťka, ktorej nevedeli odolať ani na cisárskom dvore a dodnes láka zástupy do známych viedenských cukrární.
Pripravte si pochúťku
Potrebujeme:
- 130 g tmavej čokolády (min. 55 % podiel kakaa)
- 1 vanilkový lusk
- 150 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 6 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 140 g hladkej múky
- tortovú formu s priemerom 24 cm
Na polevu:
- 200 g marhuľového džemu
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g tmavej čokolády (min. 55 % podiel kakaa)
- podávame so šľahačkou
- Rúru si predhrejeme na 170 °C. Spodok formy vyložíme papierom na pečenie, boky vymastíme a pomúčime.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, necháme ju mierne vychladnúť. Rozrežeme vanilkový lusk a vyberieme vnútro. To zamiešame do zmäknutého masla a práškového cukru. Šľaháme, kým nevzniknú bubliny. Pridáme vaječné žĺtky a postupne pridáme čokoládu. Bielka vymiešame s kryštálovým cukrom. Do zmesi nasypeme múku a pridáme tuhý sneh z bielkov.
- Vylejeme do tortovej formy a zarovnáme povrch. Pečieme 10 – 15 minút s jemne pootvorenou rúrou, potom ju zavrieme a pečieme ešte 50 minút. Tortu vyberieme z formy a necháme vychladnúť, následne odstránime papier na pečenie.
- Horizontálne tortu rozrežeme v polovici. Ohrejeme džem a dôkladne ho rozmiešame. Natrieme obe polovice torty džemom, spojíme a potrieme aj vrch a boky. Na polevu rozpustíme kryštálový cukor so 125 ml vody a varíme zhruba 5 minút. Cukrový sirup necháme mierne vychladnúť a postupne pridávame malé kúsky čokolády. Mierne vychladenú polevu nalejeme rýchlo na tortu a rozotrieme po okrajoch. Necháme niekoľko hodín odstáť. Podávame so šľahačkou.