Dnes sme pre vás prichystali dva recepty, ktoré síce viac zabolia vašu peňaženku, no výsledný efekt vám to bohato vynahradí. Pravoverní mäsožrúti na panvicu určite hodia poriadne kusy hovädziny, iných možno poteší skôr rybička.
Šťavnatý skejt so zemiakmi, s bryndzou a so sušenými paradajkami
2 porcie
Potrebujeme:
• 2 rump stejky
• 400 g zemiakov
• olivový olej
• morskú soľ v mlynčeku
• čierne korenie v mlynčeku
• 1 pór
• 4 strúčiky cesnaku
• 1 hrsť sušených paradajok v oleji
• 125 g bryndze
• 2 lyžice masla
• čerstvú petržlenovú vňať
• 1 hrsť rukoly
• šťavu z ½ citróna
Postup:
Očistené zemiaky nakrájame na tenké plátky. Polejeme ich olivovým olejom, osolíme, okoreníme a premiešame. Presypeme do zapekacej misy alebo na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C. Po približne 20 minútach k zemiakom pridáme bielu časť póru nakrájanú na kolieska, cesnak na plátky a sušené paradajky na menšie kúsky. Pečieme ďalších približne 10 minút dozlatista. Potom ich posypeme bryndzou a pečieme ešte 5 minút. Stejky ochutíme z oboch strán soľou a korením. Opekáme ich sprudka na rozpálenej panvici s trochou oleja z každej strany približne 5 minút. Potom ich stiahneme z ohňa, na vrch položíme plátky masla, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať 2 – 3 minúty. Umytú a osušenú rukolu pokvapkáme trochou oleja zo sušených paradajok a citrónovou šťavou. Pridáme na rezance nakrájanú jemnú žltú časť póru, olivový olej, soľ, korenie a premiešame.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme upečené zemiaky s bryndzou. Na vrch položíme tranšírované stejky – nakrájané na tenké plátky, ktoré v reze osolíme, okoreníme a celé prelejeme výpekom. Podávame s rukolovým šalátom.