Aj čipsy oslavujú svoj deň! Alebo skôr ich konzumenti. Práve 14. marca je Deň zemiakových čipsov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou osláv, či krátenia si času s televíziou. Povedzme si na rovinu, zemiakové lupienky nám nepredĺžia život, no radosť, ktorú prináša ich chrumkanie, stojí za ten hriech.
Ako uvádza združenie OZV ENVI-PAK, väčšina obalov zemiakových lupienkov je z plastu, vytriediť ich však dokáže menej, než polovica Slovákov, konkrétnejšie, iba 47 percent. Priemerný Slovák pritom za rok skonzumuje až 1 kilogram čipsov, čo je približne 14 klasických balíčkov. Najobľúbenejšie sú obyčajné solené zemiačky. Vedú u nás tiež príchute slaninka a paprika. Vo svojom nezdravom zvyku však zaostávame napríklad za Birtániou, kde priemerne jeden obyvateľ zje až 3 kilogramy čipsov ročne. Tam už experimentujú s príchuťami ako ocot, homár, pesto alebo čierne korenie.
Ako správne triediť sa dočítate na ďalšej strane.