Ako uvádza The Sun, priemerný človek si prdne približne 20 ráz za deň, pričom väčšina z týchto prdov je úplne bez zápachu. Výskumy naznačujú, že pachy sa vyskytujú len pri 1 % všetkých prdov. Niektoré potraviny však môžu napomôcť k tomu, že vaše vetry budú nepríjemne zapáchať, pretože vaše črevá sa ich budú snažiť rozložiť.
Odborník na výživu v spoločnosti Holland & Barrett Alex Glover vysvetlil, že chemikáliou, ktorá stojí za zapáchajúcimi prdmi, je sírovodík. Ten vzniká, keď črevné baktérie rozkladajú síru v potravinách. Aj keď páchnuce prdy môžu byť nepríjemné, nemusia nutne znamenať, že niečo nie je v poriadku s vašimi črevami. Tu je zoznam potravín, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobujú zapáchajúce prdy:
1. Hovädzie a bravčové mäso
Jedenie červeného mäsa, ako je hovädzie a bravčové, môže spôsobiť obzvlášť páchnuce prdy. Podľa Roba Hobsona, šéfa výživy v Healthspan,„môže trvať dlho, kým takéto mäso črevo strávi, čo zapríčiňuje jeho kvasenie." Najmä tučné mäso je bohaté na metionín, čo je kyselina amoniaková obsahujúca síru.