Avšak nie je jasné to, či je prerušovaný pôst rovnako účinný pri dosahovaní úbytku hmotnosti v dlhodobom horizonte. Pri konzumácii potravy v malom časovom okienku každého dňa sa však výrazne zlepší citlivosť tkanív na inzulín a je teda dobrou prevenciou diabetu 2. typu. Vyplýva to z malej klinickej štúdie, ktorej výsledky boli zverejnené v časopise Annals of Internal Medicine.
Obezita je závažným rizikovým faktorom pre ďalšie metabolické ochorenia, ako je diabetes 2. typu, srdcové choroby a niektoré typy rakoviny. Väčšina ľudí chudne starou osvedčenou metódou, zníži príjem kalórií a zvýši ich výdaj. Teda obmedzí množstvo potravy a vylúči tie energeticky bohaté a začne sa viac pohybovať.
Pri prerušovanom pôste počítanie kalórií nie je potrebné, kvôli čomu je táto metóda obľúbená. Ľudia sa nemusia v jedálničku obmedzovať. Musia však všetko jedlo dňa skonzumovať v časovom okne trvajúcom osem hodín. Napríklad od deviatej dopoludnia do piatej popoludní.