Opýtali sme sa jej, ako by mal vyzerať náš jedálniček počas úporných letných horúčav, čo by sme mali piť a aké maškrty ponúknuť deťom. Mirka nezaváhala a poskytla pre čitateľov Nového Času Nedeľa aj svoje tri obľúbené letné recepty.
Ako by mala vyzerať strava počas veľmi horúcich letných dní?
Letné počasie nám ponúka možnosť na prirodzené prečistenie a odľahčenie tela. Nie je treba držať sa striktných pravidiel, aby sa nikto necítil pod stresom, ak tak nefunguje, že robí niečo nesprávne. Hľadajme, čo sa najjednoduchšie aplikuje a čo nám môže priniesť zdravotný benefit. Keď je teplo, tak sa nám prirodzene žiadajú jedlá ľahšie na trávenie. Čerstvé a svieže pokrmy, čo nám práve poskytuje strava založená na zelenine, ovocí, strukovinách, ľahko stráviteľných obilninách, čerstvých šalátoch a menej tepelne spracovanom jedle, ktoré nás dokáže vyživiť.
Sú nápoje, ktorým by sme sa mali úplne vyhýbať?
Akákoľvek časť roka by mala byť založená primárne na vode, čaji, občasne šťavách. Alkohol, sladené nápoje či džúsy, by sme mali považovať za ,,výnimočné“, príležitostné maškrtenie.
Veľmi obľúbené sú nápoje plné ľadu. Sú takto extrémne vychladené nápoje zdravé napríklad pre náš žalúdok či hrdlo? Čím ich nahradiť?
Práve v horúčave, keď je organizmus prehriaty, je silne vychladený nápoj šokom pre telo, ktorý môže viesť k prekrveniu sliznice nosohltanu a práve tým vyvolať zápal. Dajte si len jednu kocku ľadu alebo vypite nápoj izbovej teploty.
Pri mnohých diagnózach i pre dlhovekosť odborníci odporúčajú stravovať sa po vzore stredozemnej kuchyne. Súhlasíte s nimi a máte nejaké tipy, ako ju „prepašovať“ do našej slovenskej kuchyne?
Určite s tým súhlasím. Ale aj na Slovensku máme prekrásnu škálu našich domácich produktov, ktoré sú pre telo prospešné. Z hľadiska kvalitnej a dobrej výživy našim zvyčajným potravinám nič nechýba. Máme úžasnú bryndzu, tvaroh, ryby, dopestujeme si čokoľvek. Nemusíme jesť ani ako Taliani, Francúzi či Španieli. Sme Slováci, tak jedzme slovenské potraviny.